a123

Livets kjole

Noe nytt, noe gammelt, noe lånt og noe blått. Hva med å la det gamle være en brudekjole fra Fretex?

– Jeg skjønner ikke at noen kan gi bort denne!

Aud-Marit Sollid, driftsleder for Fretex Øst-Norge, peker på en brudekjole med kirkeklokkeformet skjørt og flere smykkeskrin med glitrende pynt. Vi har sluppet inn i det aller helligste, kostymerommet på Fretex’ hovedlager i Oslo. Stedet der Aud-Marit og andre som er mer enn gjennomsnittet opptatt av vintageskatter oppbevarer det fineste av det fine som har danset nedover sorteringsbåndet. Det skal trenede øyne til. Det kommer tross alt inn 17 tonn klær om dagen.

Skattene lånes ut til kjendiser, reklamebyråer, stylister, Fretex-butikker som skal ha motevisninger og lignende. En av disse var 80-talls brudekjolen som Jenny Skavlan oppdaget på brudekjolestativet.

– Den så helt gyslig ut før hun sydde den om til Grand Prix, men den var jo i fantastisk kvalitet.

 

Grave etter gull

Det legges noen brudekjoler i Fretex-bokser på Østlandet hver uke. Etter opprydning, skilsmisser, at brudekjolen ikke passer datter eller barnebarn, eller at det rett og slett har blitt for trangt i skapet til et av livets dyreste kjoleinvesteringer. Kanskje kan noen andre få glede av den? Kanskje er det akkurat den kjolen en som nettopp har fått ring på fingeren ser etter? For det er ikke alle som har økonomi til, eller behov for, å bruke 10 000–15 000 kroner eller mer på en ny brudekjole.

Mange av brudekjolene ender opp i Fretex-butikkene dagen etter at de har blitt sortert av flittige hender på attføring. Prislappen viser alt fra 500 kroner til noen tusen, avhengig av snittet og kvaliteten.

– Da jeg var forlover for en venninne, fant jeg brudekjole til henne på Fretex. Hun er ingen typisk fretexer, men jeg fant en kjole som lignet på kronprinsesse Mette-Marits brudekjole, med silkestoff og chiffon, forteller Aud Marit.

– Hva bør en kommende brud se etter i år?

– De internasjonale kongehusene er trendsettere når det gjelder brudemote, så Grace Kelly-kjoler fra 50-tallet, som kronprinsesse Kate i Storbritannia brukte, er veldig in akkurat nå. Blonder er populære, ellers blir en klassisk kjole aldri feil. Noen elsker 70-tallsstilen, mens andre gifter seg i brudekjolen til mamma, sier Aud-Marit og legger til:

– Jeg har ikke så mange brudegener, men det er veldig morsomt da.

Det rasler i kleshengere. Aud-Marit har lirket ut en annerledes kjole fra stativet. En silkekjole fra krigen, sydd av fallskjermer.

– Den er hjemmesydd, sømmen og knappene er veldig karakteristiske for krigen. Den er helt gjennomsiktig, så jeg håper de hadde noe under, humrer hun.

 

Bling-bling-brud

Det er ikke mange månedene siden prestestudent Audun Vad Petersson gikk ned på kne en dag it-rådgiver og skip på det norske curlingkandslaget Linn Githmark stod og smurte brødskiver. Nå er ringen på fingeren, og nå starter bruwdekjolejakten på Fretex. Forloveren Fredrikke Gjestvang og venninnen Karin Jevnehagen Sander, som begge er over gjennomsnittet interessert i vintage-klær, er med.

– Den var sykt fin!

Linn har ikke en gang rukket å komme innenfor døra før hun legger sin elsk på den glitrende prinsessekjolen som står utstilt på kostymelageret.

– Egentlig vil jeg ikke ha tubekjole, jeg er ikke så lekker i det.

Linn er visstnok åpen for det meste, bare ikke kjolen er for klassisk. Ellers er ingenting feil.

– Det er gøy å finne noe som er annerledes, så lenge det passer min kroppsfasong. Trend er ikke så viktig for meg. Men jeg elsker glitter, jeg liker alt med mye bling. Jeg er veldig harry, ler hun.

Hun dras mot brudekjolestativet, og spretter kjapt bakover av de kritthvite kjolene.

– Jeg må nok ha noe som er litt mørkere, offwhite eller champagne. Jeg har sett for meg en formsydd 70-tallskjole med høy hals, lange ermer og masse glitter.

Kjole etter kjole får sine sekunders oppmerksomhet. En 70-talls kjole med blonde-overdel, en kort silkekjole og flere andre brudekjoler finner veien til «disse må jeg bare prøve»-området på et annet stativ. Andre får mer skeptiske blikk.

– Noen kjoler kan se litt treige ut, men de sitter pent på. Selv om de er litt syntetiske kan man bli overrasket, sier Aud-Marit. Midt på stativet skiller plutselig en champagnefarget 70-tallskjole med blondedetaljer, plissert skjørt og slep seg spesielt ut. Kjolen roper om oppmerksomhet. Den har ikke høy hals, men ellers skal det mye til å komme nærmere drømmekjolen.

– Å, den var kul! Den må jeg prøve! sier Linn, finner straks bak og fram på kjolen, og får den tredd over hodet.

– Du var litt bekymra for at du skulle se tantete ut i brudekjole, men det blir du ikke i den kjolen der, sier Fredrikke og drar glidelåsen forsiktig opp.

– Den trenger en blondereparasjon, og kanskje noen paljetter på skuldrene, men jeg tror Audun kan bli fornøyd med den, altså!

Superlativene hagler fra venninnene og Aud-Marit.

– Det er jo akkurat en slik kjole du har snakket om! sier Karin, som selv giftet seg i mormorens turkise kjole fra 50-tallet.

– Se så fint den sitter! understreker Aud-Marit og finner fram kvast med røde silkeliljer og diverse brudeslør.

Linn griper det første og beste, et slør med en marengs på toppen.

– Dette blir så bra! Men jeg tror nok ikke han jeg skal gifte meg med blir så glad hvis jeg kommer med dette sløret, sier hun, fester det et hakk for høyt opp for moro skyld og drar det foran ansiktet.

– Det som er bra med dette sløret, er at jeg har myggnetting i tillegg.

Enda bedre blir det når de røde strømpene får selskap av noen metalliske pumps med åpen tå. – Forhåpentligvis tar hun på seg noen andre strømper til bryllupet, sier Fredrikke idet de svinger ut av rommet.

Vaskemannen smiler i det bruden stiger oppover midtgangen på vei til sorteringsanlegget for å ta bilder.

– Til lykke!

 heidi.goodreid(a)frelsesarmeen.no

Livets kjole
Blir dette kjolen Linn Githmark gifter seg i om noen måneder? Foto: Kai-Otto Melau

Dette er et utdrag fra hovedsaken i Krigsropet nr 17 2013, kjøper du magasinet får du også lese intervju med Jenny Skavlan og se hvordan Fretex sitt brudeshow i Trondheim ble. Du finner flere smakebiter fra Krigsropet her. Du kan bestille abonnement eller prøvenummer her.