a123

Lysstreif i desember

Julen er full av kontraster. Adventssangen «Tenn lys» rommer oss alle, uansett status og livssituasjon. Den uttrykker at vi alle deler et håp om en god framtid.

Tenn lys! 

Tenn lys! Et lys skal brenne for denne lille jord. Den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor. Må alle dele håpet så gode ting kan skje. Må jord og himmel møtes. Et lys er tent for det.

Tenn lys! To lys skal skinne for kjærlighet og tro, for dem som viser omsorg og alltid bygger bro. Må fanger få sin frihet og flyktninger et hjem. Tenn lys for dem som gråter og dem som trøster dem.

Tenn lys! Tre lys skal flamme for alle som må sloss. For rettferd og for frihet. De trenger hjelp av oss. Må ingen miste motet før alle folk er ett. Tenn lys for dem som kjemper for frihet og for rett.

Tenn lys! Nå stråler alle de fire lys for ham som elsker alt som lever, hver løve og hvert lam. Tenn lys for himmelkongen som gjeterflokken så. Nå møtes jord og himmel i barnet lagt på strå.

(Tekst gjengitt med tillatelse: Eyvind Skeie/Norsk Musikkforlag AS, Oslo)

 

Lysstreif i desember
Ulv kommer fra Tromsø. Far til tre barn. Er bestefar. Benytter seg av Jobbens arbeidstilbud i Frelsesarmeens regi. Foto: Kristianne Marøy

 Ulv reiste fra Tromsø i 1997. Planen var å jobbe som trailersjåfør i Oslo i et halvt år, men han ble værende. Et langt arbeidsliv har ført ham rundt store deler av verden. I tillegg til å jobbe som trailersjåfør og ambulansesjåfør, er han utdannet skipsingeniør. Han har reist i alle jobbene han har hatt, og har vært stasjonert i Singapore, Kobe, Nagasaki og Panama.

– Den tiden ødela alt som het familieforhold, sier han.
– Har du noen tanker om jula?
– Folk blir egentlig snillere i jula, men jeg vet ikke hvorfor. Det må være fordi alle syndene ble tilgitt, smiler han.
– Da jeg kjørte drosje på julaften, hendte det jeg fikk 1000 kroner for en liten tur her i Oslo.
Som følge av livet han etter hvert levde, ble det lite samvær med familien i jula. Han forteller om både fine og triste feiringer.
– Jeg har stort sett jobbet i jula. En julaften var jeg på en stor parkeringsplass helt alene. Det var trist. Mitt beste juleminne er fra Singapore. Da kom den svenske sjømannspresten og hentet meg da jeg satt ensom i en stor leilighet i 36. etasje. Det var veldig hyggelig.
– Hva synes du er det viktigste å huske på i jula?
– Det viktigste med jula er medmenneskeligheten. Jeg pleier å være med på Alternativ jul, men i år skal jeg besøke datteren min i Düsseldorf.
Øynene hans smiler.
– Jeg gleder meg til å gi de gavene jeg har laget selv til familien min.

Lysstreif i desember
Simen kommer fra Modum. Kom i kontakt med Jobben i fjor. Foto: Kristianne Marøy

Da Simen var barn, var jula noe som fikk det til å krible i magen.
– Da bestefaren min døde, sluttet vi å feire jul – mest på grunn av mors livssyn, sier han.
– Forandrer folk seg i jula?
– Folk er mer generøse, ikke bare når det gjelder penger. Vi besøker hverandre mer i den tida, mest fordi det er kaldt ute, men det er en positiv konsekvens.
Simen ser på Jesusbarnet på juleillustrasjonen på bordet.
– Det er litt rart at det står såpass lite om Jesus i Bibelen. Man leser om at han blir født, når han er 12 år, og så hører man ikke mer før de siste årene. Det står litt i dødehavsrullene, da. Jeg har pløyd igjennom dem.

 – At jeg ikke vet hvor gammel jeg er, plaget meg før, men ikke nå lenger. Jeg har en gutt på 21 år, mer vet jeg ikke. Gud kan fortelle meg sannheten den dagen jeg kommer hjem til ham. Jeg har slått meg til ro med det.

Hun betrakter en tegning av hendelsene den aller første julenatta i Betlehem.
– På mitt språk heter den «nyota», sier Nancy og peker på stjernen som står over stallen.
– Her er de tre vise menn, Maria og Jesusbarnet. Bildet forteller hele julehistorien, som er en gave og velsignelse. Jeg tror på Jesus, legger hun til.
– Gleder du deg til jul?
– Jeg blir glad inni meg i julen, men det skjer så mye annet rundt oss. Folk er hyggelige, men man ser også at noen blir mer deprimerte. Kanskje de ikke kjenner julens budskap?
Når julen ringes inn, vil Nancy være i Tøyen kirke, hvor hun også gleder seg over god mat og gaveutdeling.
– Jeg synes det er så fint å se at det er mange som pynter seg og går i kirken i jula! Også synes jeg snøen er så vakker og fredelig.

Lysstreif i desember
Nancy kom fra Kenya til Norge i 1991. Bor i Oslo. kom i kontakt med Jobben for to år siden. Foto: Kristianne Marøy
Lysstreif i desember
Terje er oppvokst på Lillestrøm. Kom i kontakt med Jobben for et par år siden. Foto: Kristianne Marøy

Dette stedet kan hjelpe mange, om de bruker dette stedet på rett måte. Jeg er her hver dag, forteller han.
– Pleier du å glede deg til jul?
– Både ja og nei, mest nei. Det blir for mange helligdager, og da er det litt trist for den gruppa vi er i når man ser at andre rundt oss har det så koselig.
Men denne jula kommer til å bli spesiell.
– Denne jula skal jeg feire med sønnen min, faktisk. Jeg har ikke sett ham på 17 år. Han er 22, og nå bor vi sammen. Det blir den første jula sammen noensinne. Livet mitt har blitt veldig annerledes etter jeg traff ham. Dette blir nok den beste jula jeg har hatt noen gang.
– Har du en oppfordring før årets julefeiring?
– Vær mest mulig ærlige, så slipper man konflikter. Også bør noen si noe fornuftig om klimaet. Det er viktig. Vi er litt på «vippen» nå.

 

 

 

 

Artikkelforfatter: Kenneth Juel Stavik, journalist i Krigsropet

 

Denne saken sto opprinnelig på trykk i Krigsropets julehefte 2018.