a123

Maten er klar!

Tusenvis av ferske bagetter og wraps, og over ett tonn bananer. Varm lunsj og middag, laget fra bunnen av med gode råvarer. Bare det beste er godt nok når verdens gatefotballspillere inntar Rådhusplassen.

Maten er klar!
Knut Saraby og May Helen Skjærvø er klare for VM. Foto: Silje Eide

– Vi håper spillerne merker at vi ser hvor harde kamper de har kjempet for å komme hit, ikke bare på fotballbanen. De skal føle seg satt pris på, sier May Helen Skjærvø. Hun er til daglig frivillighetskoordinator for Frelsesarmeen i Trondheim. Under VM er hun ansvarlig for matserveringen på Rådhusplassen.

 

Gode matopplevelser

Det er nok å gjøre når 1300 sultne fotballspillere, frivillige og folk fra støtteapparatet skal få alt de trenger av mat gjennom lange dager. Frokost serveres på hotellene, men varm lunsj og middag, mellommåltider og drikke serveres på Kontraskjæret gjennom hele dagen.

– Det er heldigvis over 50 som har meldt seg frivillig til å hjelpe til med matlaging og servering. I matteltet vil noen ønske velkommen, noen får ansvar for å servere varm mat, noen kald mat, noen tilbyr frukt og kaker, og noen skjenker drikke. Og alle skal være blide, hjelpsomme og ha lyst til å prate med folk, sier May Helen.

Til VM kommer mange spillere som har en tøff hverdag. Mange av deltakerne vet hva det vil si å gå sulten. Da er det ekstra viktig at de får gode opplevelser, inkludert god mat. Her blir det ingen lettvinte løsninger, lover Knut Saraby. Han er til vanlig kokk på Heimen, et av Frelsesarmeens botilbud for rusmiddelavhengige, og leverer også maten til flere av Frelsesarmeens institusjoner, som Fyrlyset og Gatehospitalet. Under VM er det Knut som regjerer på kjøkkenet. På menyen har han blant annet satt opp elgkarbonader, kyllinggryte Khai Krati og to varianter av bacalao, enten med klippfisk eller rødbetfalaffel.

– Rettene er valgt først og fremst fordi de er gode og næringsrike. Jeg ville ha noen norske innslag, men ikke for norske. Vi kan ikke akkurat servere rakfisk og smalahove her, sier Knut.

– Vi har samme standard under VM som vi har når vi lager mat til Frelsesarmeens brukere til vanlig. Halvfabrikata holder ikke mål, verken i smak eller næringsverdi, sier han. Det vil også bli servert massevis av frisk, grønn salat til rettene.

– Da jeg begynte å sette salat på menyen til Fyrlyset, var det mange som ristet på hodet, de trodde ingen kom til å spise den. Nå leverer vi tre digre bakker med salat til Fyrlyset hver eneste dag, sier kokken fornøyd.

 

Krevende logistikk

Knut er ikke det minste nervøs for å lage mat til 1300 personer. Med en gjennomtenkt meny og gode råvarer, mener han det er helt uproblematisk å lage god mat i store kvanta.

– Vi har hatt en slags generalprøve, vi var ansvarlige for mat til 650 mennesker under NM i gatefotball. Det gikk helt strålende, og mange av de frivillige var i fyr og flamme og ville være med under VM også, forteller han.

Det han er mest spent på, er logistikken.

– Vi setter opp kjøkkenet på Teisen, transporten av mat derfra kan fort ta en time i rushtiden. Alt sånt må vi ta høyde for, sier han.

Når matteltet åpner, må også alle detaljer være planlagt.

Tilsynelatende ubetydelige detaljer som plassering av bestikk, kan være avgjørende for effektiv matservering.

– Hvis bestikket står ved inngangen, kommer halvparten til å glemme å ta det med, og da må de gå mot køen for å finne det etterpå. Det må stå slik at folk tar det med når de har fått maten, forklarer Knut.

Når folk fra hele verden skal spise, er det mange hensyn å ta. Informasjon om maten må stå på minst fire språk i tillegg til bilder, fordi det kommer en del analfabeter. Det kommer også folk med matallergier eller spesielle krav til maten av religiøse årsaker.

– Der lærte vi noe da vi lagde mat til NM. Vi serverte en lasagne med kjøtt, og en vegetarlasagne som også var uten gluten og laktose. Den kunne alle spise, uansett religion og allergier, men den var ikke så veldig populær. Vi må nok legge litt mer jobb i å tilby ulike varianter til ulike behov, sier han.

En annen erfaring fra NM, er at det må settes fram bananer. Veldig mange bananer.

– Mange trodde jeg var helt gæren da jeg handlet inn 350 kilo til NM, men vi gikk tom før helgen var over. Jeg regner med å kjøpe inn over ett tonn bananer til VM, forteller Knut.

 

stine.frimann(a)frelsesarmeen.no

Denne artikkelen står i Krigsropet nr. 35. Du finner flere smakebiter på krigsropet.no. Her kan du bestille abonnement og gratis prøvenummer.