a123

Med bobil, gitar og en tro som flyter

Med bobil, gitar og en tro som flyter
Trygve Skaug er aktuell med plata Martyren og boka En glemmebok. Foto: Silje Eide

Trygve Skaug er ute med ny bok og ny cd samtidig. Han har noe viktig på hjertet og mye han skulle ha sagt. Det handler om tro, om kjærlighet – rett og slett om livet.

Ved første øyekast ligner han en tømmerhugger fra Canadas dype skoger eller lignende steder, som har forvillet seg inn i mer urbane strøk. Men ved nærmere ettersyn, ser man at skinnet bedrar. Trygve er rett og slett en dyktig visesanger, eller singer/songwriter som han kanskje heller vil kalles. Mange kjenner ham fra bandet StMorritz, men han står like trygt alene på en scene. Låtene hans har ligget over 70 uker på nrk p1s a-liste siden 2010. I stedet for å komme fra Canadas dype skoger, kommer han fra indre Østfold, nærmere bestemt Trøgstad. Ikke så verst det heller. I stedet for øksa bruker han gitaren. Og han har enda ikke blitt 30. Bobilen han henter oss med, er velvilligst utlånt fra en lokal forhandler på Mysen i anledning lanseringsturneen. Den som for øvrig startet med releasekonsert og «kakefest» arrangert av Frelsesarmeen på Kongsvinger, før han og bobilen satte kurs for 28 spillejobber på én måned.
Hvem Trygve Skaug egentlig er? Og hva som har formet ham til å bli den han er? Han tenker seg om, lenge.
− Det var et veldig vanskelig spørsmål. Jeg er en idealist som samtidig er veldig realistisk på et vis. En som ikke alltid har vært realistisk, men som likevel har blitt det av å sjokkeres over andres manglende idealisme, kanskje. Det, blandet med at jeg har fryktelig mye på hjertet.

Mennesker i møte med nåde
I en tid hvor det for mange lyttere handler om enkeltlåter på Spotify og Wimp, vil de fleste band og artister likevel fortsatt selge cd-er. De vil gjerne presentere hele prosjektet sitt. Tenkningen sin. Alle sangene. Ikke bare én låt.
Trygve Skaug er en av dem som har noe viktig på hjertet. Noe han brenner for. Plata heter Martyren og kom ut i oktober. I tillegg ga han altså samtidig ut diktsamlingen En glemmebok.
− Fortell om cd-prosjektet.
− Dette er min første soloplate, og kommer som et resultat av behovet for å jobbe helt alene. Jeg ville følge ideen fra låta blir skapt og helt fram til masteren, det endelige resultatet. Dette er rett og slett meg. Blottstilling. Men også veldig deilig. Jeg har produsert stort sett alt alene, lagt alt jeg klarer av instrumenter først, og hentet inn trommisen etterpå. Så har han vært kreativ oppå mitt utrykk. En gammel kollega har hjulpet til på kor, i tillegg til at jeg har fått litt hjelp på bass. Ellers er det meste meg. Alene.
− Hvordan er det å utlevere seg slik?
− Det er godt, for så vidt. Jeg er veldig opptatt av tekst, men dette er ikke noen privat plate. Jeg bruker mine egne koder for å få fortalt mye fra mitt eget liv, samtidig som det er andres historier på et vis. En låt om å forlate noen på en havn i Newcastle er ikke min historie, men man putter seg selv inn i fortellingen.
Singelen Martyren har allerede vært a-listet på p1 i flere måneder, det vil si; svært mye spilt, og Heldig har vært blistet, noe som betyr ganske mye spilt.
− Martyren er en litt sånn fifty/fiftysak av kjærlighetshistorier på et vis, mens resten handler om menneskers møte med nød og drømmer. Mennesker i møte med nåde.
− Forkynner du?
− På mange måter gjør jeg jo det. Tror jeg. Det tydeligste på plata er bønnene som blir bedt. En låt som heter Gi meg nåde, er en slags bønn:

Men kan du tilgi meg nå
Kan du glemme det jeg skylder
Børste av støvet å gå
Gjennom kaos, gjennom mylder
Kan du tåle å se
At jeg bare er et menneske
Om jeg trygler på kne
Det kan ikke hjelpe meg, det
Det er fortsatt du som gir meg nåde

 

Med bobil, gitar og en tro som flyter
Trygve Skaug lanserte både ny cd og ny bok på samme dag. Så ventet 28 spillejobber på en måned rundt omkring i Norge. Foto: Silje Eide

 

 

Dette er et utdrag fra Krigsropet nr. 1-2, 2015. Ønsker du å lese flere smakebiter, kan du lese her. Ønsker du å abonnere på Krigsropet, klikk her.