a123

Mina ❤ Fretex

– Mamma kasta meg opp i en container på søppelfyllinga i Enebakk da jeg var liten, med beskjeden: «Få tak i den der!» Slik forklarer Fretex-entusiasten Mina Sofie Rodahl sin brennende interesse for alt som har med gjenbruk å gjøre.

Mina ❤ Fretex
– Man er sitt eget lerret. Fretex er som et malerskrin, sier Mina Sofie Rodahl. Foto: Kristianne Marøy

TEKST: Ingebjørg M. Lyster

 

22-åringen har i sommer vært å se som Fretex-ansatt under Øya-festivalen og under VM i gatefotball, snart med rosa hår og snart med blått hår, men alltid i et gjennomtenkt antrekk; rimelig, rettferdig og trendy.

Fretex eies av Frelsesarmeen, og kjerneverdiene til Norges største attføringsbedrift er åpenhet, kjærlighet, engasjement og lønnsomhet. Et møte med Mina Sofie, eller Minalovinda som hun gjerne kaller seg, gir liv til disse fire store ordene. Det var kanskje miljø-engasjementet som fikk henne til å søke jobb i en Fretex-butikk?

– Nei, det var det ikke, sier Mina ærlig og ler hjertelig. – Alt om gjenbruk og rettferdig handel har jeg lært etter at jeg ble ansatt. Jeg var veldig ung og bare opptatt av klær, jeg – unike klær.

– Egentlig et ganske overfladisk engasjement, altså?

– Ja, eller nei. Jeg vil si at jeg var og er opptatt av mote på en kunstnerisk måte. Man er sitt eget lerret. Fretex er som et malerskrin. Du kan gå inn i en vanlig kjedebutikk og la blikket gli over klærne. Der går alt i de samme nyansene, grått og blått for eksempel. Ikke på Fretex! Der kan du komme og kle deg opp og vise omverdenen hvem du er. Vi er alle unike, og jeg vil at folk skal se hvem jeg er. Det er kjempegøy når folk snur seg og spør hvor klærne mine er fra. Jeg elsker å svare Fretex!

 

Ivrer for etisk handel

Men Mina Sofie hadde ikke jobbet lenge som deltidsansatt før hun fikk kjerneverdiene under huden. Nå ivrer hun for etisk handel.

– Se her, sier hun og finner kjapt fram en nettside på mobilen sin, www.rankabrand.org. Nettstedet hjelper deg å finne ut om varen er skapt under dårlige arbeidsforhold og på måter som belaster miljøet.

– Her kan du slå opp merkene på varene du vil kjøpe, f.eks. Nike, Adidas, H&M, og se hvilken bokstav de har fått. A er best og E er veldig dårlig. Det hender jo at jeg kjøper nye klær og sko, da undersøker jeg sånne ting først. Men det beste er selvfølgelig å kjøpe brukt, og å levere dine egne tekstiler til gjenbruk. Det er forresten ikke bare fine ting som kan leveres til gjenbruk. Absolutt alt av tekstiler kan du levere. Det som ikke er fint nok til å selges videre, blir det laget ting av. Redesign! Har du sett de fine nettene vi selger på Fretex, nå? Noen kommer i butikken bare for å kjøpe dem.

 

Mina ❤ Fretex
– Drømmen er å kunne leve av kunsten, sier Mina Sofie Rodahl. Foto: Mette Randem

Alle fortjener å få starte på nytt

Mina lever virkelig opp til beskrivelsen vi hadde fått før vi møtte henne: «En herlig og fargerik personlighet som har en veldig stolthet over å jobbe i Frelsesarmeen, og snakker lenge og varmt om det.» Nå kommer hun inn på hvordan Frelsesarmeens menneskesyn gjør seg gjeldende på arbeidsplassen hennes.

– Fretex er jo en attføringsbedrift, og mange av de som jobber hos oss, er under attføring av ulike grunner. Noen kan for eksempel komme rett fra fengsel.

Men det som er så fint, er at jeg som ansatt ikke aner hvem som er hvem. Vi får ikke informasjon om slikt når det begynner noen nye hos oss. Alle fortjener å få muligheten til en helt ny start i livet. Det liker jeg så godt!

– Er det riktig at det er blitt dyrere å handle på Fretex?

– Ja og nei. Det som er riktig, er at vi tar mer hensyn til originalprisen på varene. Før kunne samme slags vare koste f.eks. 149 kroner. Det var dyrt hvis varen kom fra en billigkjede, men veldig billig hvis det var «merkeklær». Så nå er noe blitt billigere og noe dyrere.

– Hvem handler på Fretex?

– Å, det er alle slags mennesker, det, men det varierer litt fra butikk til butikk. I Oslo kan du finne «fine fruer» i en butikk, studenter og turister i en annen, ungdommer i en tredje...

– Har du en morsom butikk-historie å by på?

– Jeg har mange! Men siden vi sitter på Bristol hotell, så kan jeg fortelle om en stresset mann som kom inn for å kjøpe seg en dress. Han hadde glemt dressen sin på flyet og skulle på et foredrag eller noe. Han betalte, og vi skulle legge dressen ned i Fretex-posen, du vet den som det står TAKK med store bokstaver på. Han spurte først etter en annen pose, og da han ikke fikk det, spurte han ergerlig: «Kan dere vrenge posen?» «Nei, det gjør vi ikke,» svarte vi. Da tok han i fullt sinne og vrengte posen selv, og så forlot han butikken med følgende replikk: «Jeg bor på Bristol!» Den historien har vi ledd mye av. Ellers har vi det moro når folk kommer for å «style» seg til forskjellige fester, Hawai-fest, 60-tallsfest og sånt.

– Hva med moren din. Ser du noe til henne i butikken?

– Å, ja, hun er innom støtt og stadig og blar gjennom bunkene med LP´er. Hun finner alltid noe.

 

Mina ❤ Fretex
Mina har gjort mange kunst- og illustrasjonsoppdrag – som for Oslo Vixen Magazine og omslaget på den nye plata til Trygve Skaug. Foto: Mette Randem

Den store drømmen

Dermed er vi over på en annen side av 22-åringens kreative liv; kunst og musikk. Vi tar det første først, billedkunsten. For noen uker siden hadde Fretex i Universitetsgata bakgårdssalg, og der ble noen av Minas bilder solgt.

– Drømmen er å kunne leve av kunsten, å kunne jobbe fritt med akkurat hva jeg vil uten å ta imot oppdrag.

Mina forteller at hun allerede som åtte-åring begynte med tegning på den offentlige kulturskolen i Enebakk.

– Der gikk jeg helt til jeg ble for gammel som 18-åring, og da fikk jeg lov til å jobbe der som hospitant. Jeg ble der helt til jeg begynte på Einar Granums kunstfagskole.

Det ble ikke to år på kunstfagskolen som Mina hadde tenkt. I tillegg til

Fretex-jobbingen gikk det veldig bra med tegne-jobbene, plakater og illustrasjoner, og hun valgte å starte som freelancer.

– Det er litt skummelt å ha droppet ut av skolen. Men jeg er ikke noe veldig skolemenneske, og jeg har et stort håp om at dette kan gå kjempebra. Man må være sosialt smart hvis man skal klare seg som freelancer, svarer Mina på spørsmålet som henger i lufta.

– Man må bruke nettverket sitt, venner og kjente, og så må man klare å finne grenseoppgangen mellom vennskap og profesjonalitet. Det er viktig, sier hun og forteller om kjæresten sin, musikeren og trompetisten Thomas Bråten Busch.

– Vi «booster» hverandre kreativt og vi deler den samme drømmen.

 

Mina ❤ Fretex
Mina Rodahl Foto: Mette Randem

Illustrerer platecover

Sosiale medier er en selvsagt arena for den som vil formidle kunsten sin. Det var på Instagram at Minaroda – som er Minas navn på Instagram – og Trygve Skaug oppdaget hverandre.

Trofaste lesere kan ha lest om poeten og låtskriveren Trygve Skaug i Krigsropet for noen år siden. Nå har han akkurat gitt ut et nytt album som heter «Sanger du skal få når jeg dør», og coveret er det Mina som har tegnet.

Mina fant han på en Instagram-side som heter Ren poesi.

– Jeg fant et dikt som var så fint – jeg må bare lese det for deg. Mina fortsetter å snakke mens hun leter. – Så jeg tegnet en ramme rundt diktet og skrev det med fine bokstaver, og så la jeg det ut. Her er det:

 

Jeg øver meg
på å fatte meg i korthet.
Slik at jeg
en vakker dag,
i løpet av den tiden
du bruker
på å haste
overlegent forbi
meg,
skal rekke å si
alt det som trengs
for at du velger
å stoppe opp
for resten av ditt liv.

Er det ikke nydelig, spør Mina og fortsetter der hun slapp: – Og så skrev jeg til ham: «Jeg elsker kunstneren i deg,» og da svarte han det samme til meg. Og siden har jeg illustrert flere av låtene hans og forsiden til en diktbok som han skal gi ut.

En bedre forklaring på å være sosialt smart, kan vi neppe få. Men vi forstår noe annet samtidig. Å være «sosialt smart» kan høres både kaldt og kynisk ut, men det fungerer bare sammen med et stort hjerte. Minas 22 år gamle hjerte er stort, og det banker for kunst og farger, for poesi og musikk, for gjenbruk og miljøvern, det banker for medmennesker som trenger en ny start, og det banker uten tvil for Fretex og Frelsesarmeen!

krigsropet(a)frelsesarmeen.no 

 Denne artikkelen står i Krigsropet nr 42, 2017. Du finner flere smakebiter på krigsropet.no. Her kan du bestille abonnement og gratis prøvenummer.