a123

Når me våkne opp i mårå …

... spiller kanskje NRK P1 Tôg

Når me våkne opp i mårå …
Både vokalist Lars Christian Olsen (t.v.) og gitarist Paul Marti (t.h.) er kristne, og Paul ble nettopp innvidd til soldat i Frelsesarmeen. Foto: Kai-Otto Melau

TEKST: Emil Skartveit

To ulastelig antrukket urbane gutter midt i tyveårene trekker inn fra bråket i Pilestredet og slår seg ned ved respatexbordet. Stedet er den legendariske retrokafeen Fuglen, og tre store kopper med dagens kaffe plasseres trygt og begeistret på bordet.

De to har det bra. Veldig bra. Bandet deres er ute med ny singel og er allerede c-listet på NRK P1. Ble spilt dagen før intervjuet på P3s program Lydverket. Stas. «Når me våkne opp i mårå» er i ferd med å bli bandets tredje hit.

Tôg er navnet de syv medlemmene bærer kollektivt når de spiller. Er du fra Stavanger eller der omkring, vet du at det ikke er et reisemedium de har hentet inspirasjon fra. Det er rett og slett dialektordet for tosk, eller idiot.

Lars Christian Olsen (25), vokalist og hovedmann bak bandets musiske og tekstlige åndsverk forklarer navnet slik.

− Vi ville ha noe som var kort og catchy.

− Men er det ikke en smule risikabelt å bruke et negativt ladet ord som navn?

Bandets gitarist, Paul Marti (25), med sterke slektsrøtter i Frelsesarmeen og nylig innvidd soldat, antyder at navnet like godt kan rettes mot dem selv.

− Det er vel slik at vi av og til kan føle oss som tosker eller idioter noen hver av oss.

 

Me e her alle samen

Med alt som ligge bak oss

Med kvert et pust fra dager før

Forent av tid og sted

Og av lengslene me bære

Med evighet i alle våre trinn

 

Når me våkne opp i mårå …
Bandet Tôg øver i Frelsesarmeens lokale på Sagene i Oslo. Foto: Kai-Otto Melau

Navnet har i hvert fall truffet både norsk og utenlandsk musikkpublikum med storms styrke. Låten «Sansen» ble for alvor kjent i 2010 etter at Tôg hadde holdt det som de trodde skulle være en enkelt konserthappening på Kaos i Oslo. Men «Sansen» hadde ikke tenkt seg et så kort liv, den ville vokse seg og bli stor, og visste at veien til det kunne gå gjennom P3 og Urørt.

Under debutkonserten på Kaos satt også den kommende manageren og bestemte seg for at dette måtte videre ut til de brede lag med ham som sjåfør. Slik blir det plate av. Sammen med «Reint mel (i påsen din)» herjet de to sangene NRK. Noen i bransjen er såpass fokusert på rus at de trodde den sangen måtte handle om kokain.

Lars Christian Olsen er også kristen. Han trenger ikke rus for å «ta an heilt ud». Etter å ha jobbet på Fyrlyset til Frelsesarmeen et år og nå som miljøarbeider på P22, samtidig som han studerer finans på BI, har han sett mer enn nok av hva rusen kan ødelegge. «Eg ruse meg heller på Den hellige ånd», sier han som har gått pilegrimsturer og flørtet med ortodokse og katolske trosretninger. Når han overfor pressen antyder at han kunne tenkt seg å bli munk, blir ikke interessen mindre. Vokalisten har også et år med filosofi i ryggsekken.

Med fare for at ironien ikke blir gjenkjent, våger jeg likevel påstanden: Da er det selvsagt helt naturlig å danne et band som spiller en blanding av disco, house og dance. For Tôgs musikk er skapt på Mac-en og beregnet på de som liker å danse og la musikken innta og overta kroppen og sansene i euforiske øyeblikk av opplevelser hinsides det forklarlige.

Musikkens referanser er trommemaskindisco og maskinell disco. De henter inspirasjon fra folk rundt det New York baserte plateselskapet DFA, og band som LCD soundsystem, Holy ghost og «!!!»

Lars Christian ler.

− Ikke de mest kjente bandene for dine lesere.

Ikke bare de, tenker jeg.

 

Når me våkne opp i mårå

Når lysene i rommet dør

Røyken dekke alt det gamla

Alt det me hang oss oppi før

 

Når me våkne opp i mårå …
– Trodde vi ikke at Gud ville det, hadde vi gjort noe annet, sier vokalist Lars Christian Olsen i Tôg. Foto: Kai-Otto Melau

– Dere ble kasta rett inn i pophysteriet. Hva tenker dere om det?

− Har ikke tenkt så mye på det. Vi hadde jo erfaring med å drive band fra før. Men akkurat den greia med radio og presse var litt nytt.

Paul ser ikke akkurat ut til å ta av etter all suksessen,

− Er det gøy å lykkes?

− Det er som det meste i livet, du skjønner ikke hva det er før det er borte. Det er om å gjøre å få den neste a- eller b-lista på radio. Vi fanges av spillet.

− Hvordan lages låtene, Lars Christian?

− Det er en prosess. Det tar tid å kna det ut. Jeg skriver ofte ut tekst, melodi og akkordlinjer selv, men det endelige resultatet skjer i samarbeid med de andre. Andre ganger bygger man fram en låt fra en rytme- og akkordrekke. «Når me våkne opp i mårå» er skrevet slik. Man starter inspirert av en beat, så inspireres man av synthlydene, og til slutt etterfyller man med substans. Tekstene er fiction, men hentes delvis også fra egne opplevelser. «Sansen» er slik. Jeg har ikke akkurat opplevd det jeg skriver, men teksten bygget på et sett av ulike erfaringer. Jeg er likevel opptatt av at tekstene utvikles. Det kan gjerne være flere lag i dem enn det som synes i første omgang. «Når me våkne opp i mårå» er en slik.

 

Diamanter i taket

Vinden sveve over vannet

Me forsvinne bort fra alt me sko ha gjort 

Me leide itte någe ekte

Mer enn skyggene bak oss

Bak kvert et blikk, finnes ein dag som dør

 

Dette er et utdrag av en artikkel i Krigsropet 25 2013, du finner flere smakebiter her.