a123

Pilegrim over isen

For Truls Svendsen ble turen over Grønland også en reise inn i seg selv.

– Jeg gikk med en konstant redsel i starten av turen. Har jeg tatt på meg for mye?
Tv-personlighet, humorist og selvutnevnt tjukkas og matelsker, Truls Svendsen, er tilbake på Grünerløkka der det hele startet. Det er knappe to år siden han bestemte seg for å lære venninne og polfarer Cecilie Skog mer om Oslos uteliv. God mat og mye drikke fikk som vanlig Truls i godt humør, så da Cecilie Skog utpå kvelden lente seg fremover og spurte om han ville være med henne over Grønland på ski og lære om det virkelige utelivet, var det ingen tvil. Selvsagt skulle han det! Angeren kom dagen derpå. Det var ikke den eneste gangen han skulle angre.

Pilegrim over isen
Polfarer Cecilie Skog har vært en uvurderlig støtte og utfordrer for Truls Svendsen. Foto: Sveinung Svendsen/TV2

Et ærlig bilde
Svendsen og Skog skulle selvsagt ikke krysse Grønlandsisen alene. Ekspedisjonsleder Bjørn Sekkesæter, altmuligmann Truls Wæraas og fotografene Sveinung Svendsen og Christopher Fornebo troppet også opp. Turen skulle bli til programmet Tjukken og Lillemor som gikk på tv i vinter, og til boka Truls over Grønland som rommer amatørfarerens dagboknotater krydret med historier fra fortiden og refleksjoner rundt livet, døden og kjærligheten.
Ved starten av turen sitret hele reisefølget av glede og spenning. Bortsett fra Truls Svendsen. Han sitret av engstelse. Det var noe som ikke stemte med setningen «Svendsen i Nansens fotspor.»
– I forberedelsene kjeftet Cecilie på meg flere ganger fordi jeg sluntret unna treningen. Hun hentet meg ofte og dro meg med ut. Hun hadde rett hele tiden. Nå angret jeg på at jeg ikke hadde hørt på henne. Cecilie fikk ham til å løpe halvmaraton i Karibia, trene Bikram-yoga, trekke dekk i marka og padle kajakk. På en tredagers prøveskitur til Finse lå Svendsen i fosterstilling på dag to. Skippertaket kom ikke før to uker før avreise.
– Da trakk jeg dekk i marka hver dag og begynte faktisk å like det. Jeg angret på at jeg ikke hadde begynt før, med god grunn. Allerede på første etappe på Grønland spydde jeg. Jeg har aldri grudd meg så mye til å komme på tv før, det har aldri vært vist et ærligere bilde av meg enn på turen over Grønland. Jeg var redd for å fremstå som skikkelig sur, sier Truls.

Pilegrim over isen
Å krysse Grønland ga Truls Svendsen tid til refleksjon. En stund lurte han på om det var på grønlandsisen han skulle møte Jesus for første gang. Foto: Sveinung Svendsen/TV2

Vil overvinne angsten
600 kilometer med 110 kilo i kroppsvekt og 95 i pulken, fikk humoristen til å surne. Atten av tjueåtte dager i oppoverbakke, inkludert stegjern med pulk i brefall, gnagsår på hæler og lår, samt heteslag og oppkast, fikk den vanligvis lystige nordlendingen til å krangle med Cecilie, kjefte på reisefølget for å la ham gå bakerst i dårlig vær og sterk motvind, og til å bli innesluttet og mørk.
– Hva slags reaksjoner har du fått?
– Vet du! sier Truls og lener seg over kafébordet med glitter i øynene.
– Folk sier at de kjenner seg igjen, at de skjønner hvorfor jeg reagerte som jeg gjorde. Jeg har fått folk til å trene, til å utfordre seg selv og sette seg nye mål! Det så jeg ikke komme! Jeg, som best liker å dekke meg bak humoren, har satt i gang noe positivt.
Han kan gjerne tulle og tøyse foran flere tusen. Men skal han være seriøs, kan angsten noen ganger dukke opp. I boka forteller han om da han skulle holde foredrag for Statoil-ansatte om karriereveien sin. Etter fem minutter måtte han avbryte. Han rotet med manus, ble så tørr i munnen at han ikke klarte å snakke, fikk prikking i hele kroppen. Han løp ut og måtte lene seg til en vegg for ikke å ramle i gulvet.
– En studie fra USA viser at det å tale i forsamlinger er den største frykten til førti prosent av oss. På andreplass kommer det å dø. Dette skjønner jeg godt. En like stor prestasjon som å gå over Grønland, vil for meg være å holde en seriøs tale i en forsamling.
På vei over Grønland ble tanken om å utfordre seg selv på talefronten stadig sterkere. Nå skal Truls holde foredrag fra turen. Et morsomt, men seriøst, foredrag.
– På turen lærte Cecilie meg å sette delmål, til ikke å tenke på dagens slutt eller turens målstrek, men se til neste pause. Det har jeg tatt med meg i ettertid. Jeg tar en ting av gangen. Det hjelper meg til ikke å grue meg til utfordringer som ligger foran.

 

Pilegrim over isen

 

Dette er et utdrag fra Krigsropets påskenummer,
i salg fra lørdag 21. mars 2015. 

I dette magasinet, på 52 sider, finner du masse godt og variert påskestoff!

Ønsker du å abonnere på Krigsropet, klikk her.