a123

Regnbuen er grønn

– Vi skal ta vare på jordkloden, så vi ikke mister den, sier fem år gamle
Benjamin, en av 90 barn i Frelsesarmeens barnehage, Regnbuen, som
nettopp har blitt miljøbarnehage.

Regnbuen er grønn
Regnbuen barnehage lærer barna å lage stilige pyntegjenstander av brukte ting. Natasja og Benjamin synes det er morsomt. Foto: Heidi K.J. Goodreid

– Hvor er flagget? spør ei fem år gammel jente.

Alle førskolebarna står på piknikbordet i Regnbuen barnehage. Det er klart for å feire at Regnbuen er sertifisert som Grønt flagg-barnehage, en barnehage som gjør det de kan for miljøet.

De mindre barna henger over gjerdet, hva driver egentlig de store barna med? Snart er foreldrene, sosialsjef i Frelsesarmeen og seksjonsleder for Frelsesarmeens barnehager, på plass. Festen kan begynne.

– Velkommen til Grønt flagg-sertifiseringsfest i Regnbuen barnehage! sier Elisabet Bratlie med stigende stemme. Elisabet er stedfortredende styrer og stolt over arbeidet barna og de ansatte har gjort for miljøet.

– Barna hjelper til med å sortere søppel og skylle yoghurtbegre. De vet hvilket avfall som skal hvor, og at søppel ikke skal kastes på gulvet eller bakken.

Aase Porsholt, styrer i barnehagen, bøyer det sammenrullede flagget ned mot sine tre medhjelpere. Mens en miljøfanfare runger utover plassen avdekkes det grønne flagget, centimeter for centimeter.

Endelig er det førskolekorets tur til å opptre. Idet de første taktene til «Forelska i lærer’n» strømmer ut av høyttalerne starter barna å rocke med til musikken. Det viser seg kjapt at teksten er ny: «Sortere søppel er viktig, åååå! Vårt mål er langsiktig, åååå! Ta vare på jorda, det er vårt mål!» synger barna igjen og igjen.

Ikke ødelegge lekene
Inne i barnehagen forteller femåringene Benjamin og Natasja hvorfor det er viktig å være opptatt av miljøet.

– Vi skal ta vare på jordkloden, så vi ikke mister den, sier Benjamin.

– Hvordan kan jorda bli ødelagt?

– Hvis vi hopper på den! flirer han og hopper i sofaen.

– Er det lov å kaste søppel i skogen? spør Aase.

– Nei, vi kan putte den i matboksen og så i søpla når vi kommer tilbake til barnehagen. Barnehagen er opptatt av gjenbruk, spesielt når de holder på med formingsaktiviteter.

– Vi har laget brannbiler av melkekartonger, forteller Natasja.

– Og fly av doruller, legger Benjamin til.

Inne på avdelingen hans, Arken, henger Benjamins fly høyt oppe under taket. Aase løfter ham opp, så han får leke med det oppe i lufta. Rett bak dem henger en jordklode i pappmasjé, med flagg på landene barna kommer fra. På kjøleskapet til Askeladden, Natasjas avdeling, henger det en lapp med et bilde av ei jente, ukas miljøagent. Miljøagentene hjelper til med å skylle melkekartonger, kaste glass og papir, pante flasker, passe på at søpla legges riktig sted, at ingen sløser med tegneark eller bruker for mye såpe når de vasker hendene.

– Hvor mye papir kan du bruke når du tørker hendene? spør Aase Natasja.

– Ett ark, kommer det kontant.

Ta vare på
Barnehagen har alltid vært opptatt av miljøtiltak, men de siste to årene har den arbeidet målrettet mot å få Grønt flagg-sertifisering.

– Det er viktig for barna å lære om å ta vare på ressursene fra de er små, som at de behandler lekene på en fin måte, sier Aase og legger til at barnehagen også er opptatt av at alle skal ta vare på hverandre.

Plastforbruket har gått betraktelig ned. Blå skotrekk er byttet ut med en oppfordring om å ta av seg på beina. Våte klær legges i handlenett i stedet for plastposer.

– På den måten sparer vi 90 poser hver dag. Inne på avdelingen henger det en litt annerledes lampe i taket. Rundt 20 plastglass fra en bursdagsfeiring har blitt klippet til store blomster og festet med pinne i en rose av glitterpyntede doruller. I et av de andre rommene ligger det fargerike kostymer laget av tøy og bamser fra Fretex. Kulissene ble også laget av gjenbruksmaterialer, for eksempel ble et stort hus bygget av melkekartonger og papptallerkener.

Regnbuen er den fjerde Frelsesarmébarnehagen som er Grønt flagg-sertifisert.

– Jeg synes det er kjempeflott at vi har blitt sertifisert. Barna gjør en kjempejobb med å hjelpe de ansatte med dette. Alle er stolte over at vi har fått det til, sier Aase.

– Nå er det bare å fortsette med det samme!

 

Denne artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 3, 2013. Ønsker du å abonnere på Krigsropet, trykk her.