a123

Slo på tromma for gjenbruk

Kongelig besøk, redesignede Prada-kjoler, gjenbrukskunst og en butikk fylt til randen av brukte skatter. Fretex slo på stortromma for gjenbruk og miljø på Gjenbruksdagene i Fredrikstad og Bergen.

– Tell til fire på enden av catwalken før dere snur. Spar katalogsmilet til feriebildene, og vi skal ikke ha noe akrobatikk! Dere kan sette en hånd i siden når dere poserer, ikke noe mer!

Stylist og jobbkonsulent i Fretex, Thomas Sundeen, småløper fram og tilbake og følger rekken av modeller med falkeblikk mens de øver på cat-walken. Snart kommer kongelig besøk, og ingenting overlates til tilfeldighetene når Fretex skal vise brukte trender under Gjenbruksdagen i Fredrikstad.

– Husk å gå rolig på catwalken. Men med en gang dere er av catwalken, må dere inn i teltet i en viss fart for å skifte til neste antrekk. Det må gå fort, fort, fort! sier han, og sender påklederne avgårde for å ta tiden og sjekke at skiftingen går fort nok.

Kongelig besøk

Mens modellene øver, begynner torget å fylles med flere tusen spente mennesker. Mobilkameraene holdes klare for å knipse kongelige biler når de kjører inn på torget, for h.k.h. Kronprinsesse Mette-Marit er på vei for å bidra til gjenbruksentusiasmen i Fredrikstad. Dagen etter deltar hun også på Gjenbruksdagen i Bergen.

Mens de venter, benytter mange anledningen til å besøke boder med redesign og kunst, spise varm suppe fra Frelsesarmeens bod, eller ta turen innom Fretex-teltet på torget for å fornye garderoben. Her står også «personal shoppers» klare for å hjelpe dem som vil ha noen stiltips.

I modellenes telt er det hektisk aktivitet. Sminkørene gjør en siste finish på sminken til en modell som er litt ekstra spent. Maren Olsen har jobbet som modell i ett år, men har bare jobbet med foto hittil, dette er hennes første moteshow. Og det er ikke hvilken som helst kjole hun skal vise under sin catwalk-debut. Den sølvgrå Prada-kjolen har tilhørt Kronprinsesse Mette-Marit, og er nå redesignet av Jenny Skavlan.

– Jeg er ikke egentlig nervøs, men veldig spent. Hun er jo kronprinsesse, så det var kult å få beskjeden om at jeg skulle gå med hennes kjole. Jeg gleder meg til at Mette-Marit skal se meg på catwalken i kjolen hennes, og kanskje vi får hilse på henne og Jenny Skavlan etterpå, smiler modellen.

Olsen er også veldig fornøyd med selve kjolen. Så fornøyd at hun vurderer å legge inn bud i nettauksjonen der denne og flere andre av Kronprinsessens klær selges.

– Den er vakker, og skiller seg ut fra de andre plaggene her. Kanskje jeg gjør det etter visningen, den går sikkert for en ganske stor sum, men det er jo en drømmekjole!

 

Slo på tromma for gjenbruk
– Jeg har veldig stor respekt for Fretex, både på grunn av miljøengasjementet og alt de gjør for å få folk i jobb, sier H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Silje Eide

Festdag for miljøet
Når Kronprinsessen har kommet inn på torget gjennom havet av mobilkameraer og pressefotografer, kan Jenny Skavlan innta scenen og åpne showet.
– Dette har jeg virkelig gledet meg til! Glomma glitrer og dere glitrer, dette blir en festdag i miljøets ånd! sier hun.
Skavlan forteller at plaggene som vises på catwalken er håndplukket etter høstens trender. Det er nemlig ikke slik at du trenger å se avleggs ut i fjorårets moter hvis du handler brukt.
– Moter kommer alltid tilbake! Og det er et hav av muligheter på Fretex, sier Skavlan før Kronprinsessen kommer på scenen, for anledningen i en kjole fra Fretex.
– Jeg har veldig stor respekt for Fretex, både på grunn av miljøengasjementet og alt de gjør for å få folk i jobb. I ungdommen handlet jeg mye på Fretex i Kristiansand, og jeg er veldig glad i Fretex, forteller hun.
Da Kronprinsesse Mette-Marit var liten, sydde moren mange av klærne hennes. Gamle gardiner ble blant annet gjenbrukt i form av overaller.
– Men etter en stund sluttet hun å sy, det var jeg lei meg for, spesielt i ungdomstiden da jeg gjerne ville at hun skulle sy ting til meg, sier Kronprinsessen.
Hun avslører også at hennes favorittbruktkjøp er to vintage-vesker som hun kjøpte under bryllupsreisen i New York.
– Jeg har også mange brukte møbler, og jeg finner mange kupp i svigermors møbellager.

Unik garderobe
For Jenny Skavlan er redesign en viktig del av hverdagen, til og med brudekjolen hennes var et redesign-prosjekt. Hun har gitt ut to bøker der hun lærer bort triksene til alle som vil fornye garderoben ved hjelp av symaskin og Fretex-kupp.
– For meg begynte interessen for redesign da jeg var liten, forteller hun til Krigsropet.
– Som barn har man jo ikke så mye egne penger å handle klær for, og jeg oppdaget at ved å sy om brukte ting, kunne jeg få både flere klær og helt unike plagg.
Moren hennes er kostymedesigner og hadde syrom hjemme, og dermed har Skavlan alltid hatt tilgang på utstyr til redesignprosjektene sine. Motivasjonen var lenge bare å få en helt unik garderobe, med plagg som var akkurat slik hun ville ha dem.
– Etter hvert merket jeg at redesign også er en motpol til forbrukersamfunnet. Det er mye av grunnen til at jeg fortsatte å handle brukt og sy om, også etter at jeg ble voksen og ikke lenger trengte å handle billige brukte klær. For meg handler det om å ta tilbake sjelen til plaggene, forteller hun.
For før billigkjedenes inntog hadde folk en annen holdning til klær. De fleste hadde færre plagg, og de tok godt vare på det de hadde. Klær ble sendt til rens og reparert, og mange tok vare på fine stoffer ved å sy klærne om til noe annet når de ikke lenger kunne brukes som de var.
– Gjennom redesign kan vi komme mer tilbake til det, vi kan sørge for at klærne får leve lenger, mener Skavlan.
Hun er ofte innom Fretex, og da tar hun seg god tid.
– Siden Fretex bare har ett av hvert plagg, har de sikkert tusen ganger flere klær enn en vanlig klesbutikk. Derfor går jeg aldri på Fretex når jeg har dårlig tid.
Ett av Jennys beste tips for å finne fram i det enorme utvalget, er å gå etter farger og mønstre du liker, siden klærne i Fretexbutikker henger sortert etter farger.
– Det er også viktig å ta klærne helt ut av stativet og se på dem, spesielt mønstrede plagg. Når det henger mange skjorter i ulike mønstre sammen, ser det bare voldsomt og lite stilig ut. Men en enkelt mønstret topp satt sammen med en svart bukse er noe helt annet, det kan være kjempestilig. Ta ut hvert plagg og hold det mot en nøytral vegg, så får du et mye bedre inntrykk av det, råder hun.
Noen ganger finner man plagg man faller for, men som ikke passer helt. Kanskje kan det sys om? Det er bare å begynne og prøve seg fram, øvelse gjør mester, sier Skavlan. Men også de som ikke fristes av å finne fram symaskinen, kan få stilige, redesignede klær.
– Det finnes mange dyktige skreddere, de er en ressurs som bør brukes! Ikke minst dersom du har funnet noe helst spesielt i en bruktbutikk, eller har arvet klær med affeksjonsverdi. Det er veldig trist om de bare blir hengende i skapet fordi det ikke passer helt, eller snittet er feil. Ta mål og tegn en skisse av hva du ser for deg, og la skredderen lage ditt unike plagg, oppfordrer hun.
Det er ikke bare nybegynnere som kan bli litt nervøse av å sette saksen i spesielle plagg. Skavlan forteller at det ikke var helt enkelt å begynne å klippe i kronprinsessens Prada-kjoler.
– Jeg gikk noen runder rundt kjolen før jeg klarte å begynne å klippe. Men etter hvert fikk jeg så dårlig tid at jeg ikke rakk å reflektere noe mer over det. Jeg måtte jobbe et par netter for å bli ferdig i tide, forteller Skavlan.

Papirperler og gjenbrukskunst
Kronprinsessen blir vist rundt i bodene på torget, og får blant annet se hvordan man lager notatbøker ved å bruke gamle bøker og bytte ut innmaten med nye ark. Hun prøver seg også som perlemaker. Ei jente som allerede har lært seg hvordan man lager perler ved å rulle og lime papirstrimler, forklarer kunsten for Kronprinsessen, mens en gutt iler frem med mobilen og skaffer seg en kongelig selfie.
– Jeg vet ikke helt om jeg fikk til dette. Perlene skulle egentlig se slik ut, sier Kronprinsessen, og holder opp fasiten sammen med sin egen perle, som kanskje ikke er helt i samme stil.
En av kunstnerne som gjerne stiller opp for å skape blest om gjenbruk, er Svein Ove Kirkhorn. Han viser fram klær og hatter laget av blant annet gamle bukser. De siste 15-20 årene har han vært en hyppig gjest hos Fretex, hovedmottak for Østlandet på Alnabru i Oslo. Der har han hentet ut sekk etter sekk med klær, som så har funnet veien videre til skoler og fengsler.
– Jeg driver kreative prosjekter blant annet som del av Den kulturelle skole-sekken. Jeg har besøkt hundrevis av barne- og ungdomsskoler og veiledet barn i å bruke kreativiteten sin. Vi har jobbet spesielt med å lage hatter og luer av gamle klær. Jeg har også hatt mange lignende prosjekter i fengsler, forteller han.
Kronprinsessen er innom boden hans, og spør interessert om klærne og om ham som kunstner.
– Jeg fortalte henne om det vellykkede samarbeidet jeg har med Fretex, sier han når Kronprinsessen har gått videre.
– Fretex er utrolig imøtekommende og fleksible. Derfor sa jeg også ja med en gang da jeg ble spurt om å stille opp her. Det er veldig fint å kunne støtte opp om Fretex. Det at de fikk så kjente navn til arrangementet, gjorde jo også at det fikk mye oppmerksomhet, det har vært veldig mye folk her i dag. Jeg håper det kan la seg gjøre å arrangere lignende ting flere steder. Det er en flott måte å skape oppmerksomhet om gjenbruk og miljø på, smiler kunsteren.

Suppe og invitasjoner
Gjenbruksdagen viser også tydelig at Fretex er en del av Frelsesarmeen.
Fredrikstad korps (menighet) står klare på torget med 80 liter suppe, 45 liter kaffe og stabler av jucieflasker. Og ikke minst invitasjoner til korpsets aktiviteter, blant annet søndagsskolen. En uke senere kan en fornøyd korpsleder fortelle om nye ansikter på aktivitetene.
– Det er en del år siden sist vi hadde søndagsskole, så vi var veldig spente på hvor mange som ville komme. Det dukket opp 12 barn første gang, ingen av dem hadde vært med i Frelsesarmeen før. Det er en god start, vi er veldig fornøyde! I tillegg delte vi ut invitasjoner til søndagsgudstjenestene og de ukentlige møtene våre. Begge steder har det dukket opp nye mennesker etter Gjenbruksdagen, det er vi veldig glade for, forteller korpsleder Hilding Runar.
Han mener det er mange grunner til at korpsene bør henge seg på når Fretex har arrangementer som dette.
– I Fretex kan det nok oppleves som om det er et skille, at Fretex er noe annet enn Frelsesarmeen. Men folk flest tenker at de kommer til Frelsesarmeen når de handler der. Det blir veldig tydelig når vi viser oss sammen på slike arrangementer, og det tror jeg er bra for både korpset og Fretex, sier han.
Korpset og Fretex i Fredrikstad begynte nylig et samarbeid der korpset kom innom for å ha et lunsjmøte med ansatte og attføringsbrukere på Fretex. Samarbeidet om Gjenbruksdagen ble en god fortsettelse av dette.
– Nå er planen å følge opp med å holde månedlige lunsjmøter hos Fretex. Det blir uformelle møter med en andakt. Målet er at alle hos Fretex skal føle at de kan snakke med oss om tro, og ikke minst vite at de er en del av Frelsesarmeen og at de alltid er velkommen til korpset rett over gata, forteller Runar.

stine.frimann(a)frelsesarmeen.no

De to kjolene Jenny Skavlan redesignet ble etter arrangementene i Fredrikstad og Bergen solgt på nettauksjon. De ble solgt for til sammen 11.800 kroner. Kronprinsessen hadde også donert et par sandaler, en veske, en hatt og en kjole, som ble solgt for til sammen 8750 kroner.

Denne artikkelen står i Krigsropet 42 2014, du finner flere smakebiter her. Ønsker du å abonnere på Krigsropet, klikk her. Der kan du også bestille gratis prøvenummer. Følg gjerne Krigsropet på Facebook!