a123

Spare seg til lykke

– Du kan få mer ro, du higer ikke etter noe hele tiden og blir mer opptatt av de nære ting hvis du lever nøysomt. Det er viktig å bruke tiden på det som gir en noe, sier psykolog Cecilie Lynum. Hun hjelper mennesker som jakter på det nyeste nye.

Cecilie Lynum
Hvem: Cecilie Lynum, cand.polit og cand.psych, spesialist i klinisk voksenpsykologi. Jobber som høgskolelektor ved Politihøgskolen og har vært engasjert i Røde Kors de siste femten årene.
Kjent fra: Ekspert i programmet «Luksusfellen» på TV3, tidligere modell, kanalvert på TV2 og psykolog på «God Morgen Norge».
Om: Nøysomhet

 

Spare seg til lykke
Cecilie Lynum prøver så godt hun kan å leve nøysomt. Det er ikke enkelt, mener hun. Foto: Ranveig Nordgaard

– Hva er nøysomhet?

– Å være nøysom handler om å være fornøyd med lite, og skille mellom hverdag og fest. Det er vanskelig i våre dager, sier Cecilie Lynum.

– Man finner ikke ordet nøysomhet i dagligtalen lenger, det sier jo sitt. Man kan være nøysom i henhold til økonomi, men også på andre områder, som oppmerksomhet, tid og opplevelser. Man kan pusse opp sjeldnere og være fornøyd med å feriere på hytta.

Er nøysomhet en dyd?

– Ja, det er noe vi bør tilstrebe, en dyd vi bør ta tilbake i samfunnet. Nøysomhet er gjerne religiøst eller politisk forankret, det er en del av det å være kristen, eller å være opptatt av miljøet.

– Lever du nøysomt?

– Jeg forsøker så godt jeg kan, men det er ikke enkelt. Nøysomhet er en verdi jeg har fått med meg hjemmefra, og jeg er opptatt av å lære det til sønnen min også. Det er en del av verdisettet mitt; jeg har en barnetro og er opptatt av miljøet.

– Er det enkelt å leve nøysomt?

– Nei. Vi lever i et forbrukersamfunn, og det å stille seg utenfor dette er vanskelig. Nøysomhet er et valg, du må være sterk, sier hun og presiserer:

– Å fortelle ressurssvake, fattige mennesker at de må leve nøysomt, blir nedlatende. Det blir helt feil å snakke om nøysomhet til de som besøker Frelsesarmeen for å få hjelp fordi de ikke har så mye.

– Hvordan blir man nøysom?

– Har man vokst opp i en nøysom familie, er det enklere å leve slik som voksen. Man lærer seg å være fornøyd med det man har. Får barna alt de peker på, gjør man dem en bjørnetjeneste. De må lære å spare til det de ønsker seg, da gleder man seg mer over det man har, og tar bedre vare på det.

 – Hva kan et nøysomt liv gi?

Spare seg til lykke
– En måte jeg lever nøysomt på, er å ta med meg sønnen min ut i naturen og på biblioteket, i stedet for å betale dyrt for andre aktiviteter, sier Cecilie Lynum. – Da han var yngre gikk vi også i kirken. Foto: Ranveig Nordgaard

– Du kan få mer ro, du higer ikke etter noe hele tiden, og blir mer opptatt av de nære ting. Det er viktig å bruke tiden på det som gir en noe.

– Hva kan et liv i fråtsing føre til?

– Det blir hele tiden et jag etter å bli tilfredsstilt av det ytre, man blir aldri fornøyd. Det blir et hektisk og stressende liv der du ikke helt vet hvem du er og hva du er opptatt av. Du leter hele tiden etter noe nytt du må ha eller gjøre. Når du ikke skiller mellom hverdag og fest, er ikke noe spesielt lenger. Da jeg var modell for 20 år siden, levde jeg en stund på den grønne gren. Jeg ble raskt forsynt.

– Hva har du lært av å være med som ekspert i TV-programmet «Luksusfellen»?

– Jeg har begynt å lage budsjett og har blitt bevisst på å bruke rester kreativt. Det er gøy å lage smoothie av frukt som ellers ville blitt kastet. Jeg har også blitt glad i å kjøpe og selge ting på Finn, og prøver å gjøre aktiviteter som ikke koster noe.

– I 1. Tim 6, 10 står det: «For kjærlighet-en til penger er roten til alt ondt. Drevet av den er mange ført vill, bort fra troen, og har påført seg selv mange lidelser.» Hva tenker du om dette?

– Jeg er enig, hvis man er troende skal man ha en altoppslukende kjærlighet til Gud, ikke til materialisme. Det handler mye om hvor langt man går. Å ha penger i banken gir sikkerhet for familien og du kan kjøpe mye verdifullt for penger, en hytte kan gi en familie mye glede sammen. Presten Nicolai Wergeland sa: «Å nøyes med hva man har fått, og takke Vårherre er smukt og godt. Mange kan ha det verre!» Du vil alltid møte noen som har nyere ting og mer penger enn deg, men det er viktig å ikke glemme å leve. Være fornøyd med det du har.

Denne artikkelen stod i Krigsropet nr 1-2 2013, du finner flere smakebiter her. Vil du abonnere eller gi bort abonnement på Krigsropet? Klikk her.