a123

Spill levende Lewi

Spill levende Lewi
Lewi Bergerud ønsker å gi trøst og håp gjennom musikken sin. Foto: Silje Eide

Det er førjulstid, og Lewi Bergrud stiller for Frelsesarmeen i alle kanaler. − Jeg elsker å spre glede og energi, sier artisten.

− Det blir Frelsesarmeen hele uka på meg nå! Torsdag skal jeg synge på Frelsesarmeen i Tønsberg, så er det innspilling av Håp i ei gryte til TV2, og nå Krigsropet, sier Lewi Bergrud og fisker opp en av gitarene fra stativet ved siden av sofaen.

− Dette er gitaren til mamma, nyrestaurert til den gangen vi sang «Sjelen den trenger til hvile» sammen på Beat for beat, forteller 43-åringen, slår forsiktig på strengene og synger:

− Skal jeg kun frykte og tvile, nei, jeg på Jesus vil tro. Telefonen hans kokte etter den fredagskvelden. Folk var overbegeistret. En sms-et at han hadde funnet tilbake til troen etter fremførelsen av den gamle vekkelsessangen.

− Det var sterkt å lese. Jeg ønsker jo å være en evangelist og gi trøst og håp gjennom musikken min, sier Totenartisten. Lewi er ikke i tvil om at oppveksten i pinsebevegelsen har påvirket ham sterkt.

− Pappa var forstander der, og det har preget meg på en veldig positiv måte. Jeg var vel bare fire dager da jeg ble tatt med på møte første gang, sier han, setter opp store øyne og smårister på hodet.

− Og siden har det vært møte på møte, ler han og legger fort til at det er noe han er veldig takknemlig for.

 

Elsker de gamle gutta

Det var i menigheten han lærte å spille gitar også, men uten noe systematisk opplæring. De første tre grepene hadde han lært av moren sin, men da han fylte åtte år, fikk han fast plass i strengemusikken. Instruksen var at han bare skulle bruke øret og henge med så godt han kunne. Øving var ikke tema.

Lewi mener det gikk rimelig bra, for etter ungdomsskolen har han livnært seg av bare musikken. Han er gitarist og vokalist i eget band, og trakterer piano og bass i tillegg. Han hadde jobbet mye sammen med Kurt Nilsen, Hanne Sørvåg og sambygdingen og kameraten Knut Anders Sørum da han ga ut sin første plate i 2013. Lewi er en del av Urbane totninger som har stått for landets største sommershow på Kapp på Toten i flere år. I fjor ga han ut plate nummer to, Mayday. På den har han skrevet flere av tekstene selv, men forteller gjerne om teksten til Trygve Skaug på tittellåta.

− Maritastiftelsen lager en film om en gjeng som har opplevd livets skyggesider, og syntes den teksten ville være perfekt å ha med i den. Jeg elsker å stille på sånt, og var så heldig at jeg fikk være sammen med dem og spille inn «Mayday » en kveld, forteller han og tar sats for en kjærlighetserklæring:

− Jeg elsker å være sammen med disse gamle gutta. Folk som har slitt litt. Noe av det beste jeg vet er å spre glede og god energi.

− Som de du spilte for på VM i gatefotball som Frelsesarmeen arrangerte i sommer?

− Ja, teksten handler jo om å komme seg til hektene og ikke gi opp, og at det er en som kan lose dem i havn. Det passer jo til alle.

 

Kjæm tunge skyer fra sør

Himmel’n virker svartere enn før

Stormen står klar tel å kjøre over

Vegen ut gikk ut ei anna dør

Men når skuta tar dom bølgen hu kæn

Når du itte finn att leia inn tel land

 

Da ska je komma

Og lose deg i havn

Je hører MAYDAY

Når du hvisker mitt navn

 

Herjes kveld etter kveld

Stått på feil stelle når det smell

Du fester knuta som binder deg tel fjell

Men æller om’n sitt når det gjell

Håpet synker ned som en stein

Du står på brua og speider etter tegn

 

Da ska je komma

Og lose deg i havn

Je hører MAYDAY

Når du hvisker mitt navn

Når seila revner

og vatnet flommer inn

Da skar du sleppe tak

og følgje stemmen min

 

Kallet ble tydeligere

Lewi lærte å spille gitar i strengemusikken, men troen hans var det foreldrene som formidlet. Ikke fra talerstolen spesielt, men i de vanlige hverdagene.

− Særlig pappa er et supert eksempel på hvordan en skal lære opp barn i kristen tro. Han snakket om kristendom og tro på en veldig naturlig måte, akkurat som når han snakket om at han skulle gå i kjelleren og hente ved. I det ene øyeblikket sa han at han skulle skifte olje på bilen, og i neste byttet han emne og ba for noe eller noen. Det var så ekte og naturlig.

Spill levende Lewi
− For en deilig ansamling med folk, sa Lewi Bergerud til forsamlingen da han spilte på Frelsesarmeens kafé Skaperverket i Oslo. Foto: Silje Eide

Han forteller om den gangen for flere år siden da han og Knut Anders Sørum skulle på turné med bandet deres, Expect a miracle.

− Jeg gikk inn til pappa, dytta litt på ham og sa «ha det» før han hadde stått opp. Han gikk rett fra snorking til bønnemodus: «Kjære Jesus, nå må du huske på Lewi som skal på tur.» Pappa var så påkobla. Hadde noen gjort noe dumt, så ok, det var dumt, men vi lærte oss til å børste støvet av oss og går videre. Det var masse nåde. Jeg er fryktelig, fryktelig stolt av den trua han lærte meg opp i.

Da faren til Lewi døde i fjor, stod kona og alle barna hans ved siden av sykesenga.

− Vi sang «Navnet Jesus» trestemt, sier han høytidelig.

− Stemningen i rommet var så sterk at sykepleieren insisterte på å få være der. Alle merket at pappa var på vei til himmelen.

Farens dødsdag ble et tidsskille for Lewi. Ved dødsleiet merket han at han skulle overta stafettpinnen etter faren.

− Jeg kjente fysisk på kroppen at jeg skulle ta over som evangelist. Kjente det kom ovenfra og la seg på skuldrene mine. Kallet hadde ligger der i mange år, men da ble det enda tydeligere.

Spill levende Lewi
− Jeg er fryktelig, fryktelig stolt av den trua pappa lærte meg opp i, sier Lewi Bergerud. Foto: Silje Eide

Reiseklar dame

Til da hadde Lewi trodd han skulle være lovsangsleder. Etter farens død har han blitt mer og mer bevisst på å opptre utenfor menighetssammenhenger. Han forteller om konserten sammen med tidligere Vamp-vokalist Vidar Johnsen på en nattklubb på Raufoss i høst. Lokalet var stappfullt, men Lewi kjente det var helt naturlig å putte inn en påminner mellom låtene: «Jeg vet at dere som er her har ulikt ståsted, menjeg har lyst til at alle skal dra herfra litt rikere. Med trøst og litt mer håp og tro», sa han.

− Hva vil du at de skal tro?

− At det er rikt å ha en Gud som de kan gå til med alle ting. En som tar oss imot sånn som vi er. En som kan lose oss i havn.

Lewi har fått flere tilbakemeldinger om at musikken er et godt redskap.

− Den er noe jeg kan gi fra meg som folk virkelig kan bruke i konkrete situasjoner. Innimellom annet tull og fjas spilte jeg Matt Redmans «Blessed be your name» på en Se og Hør-turné en gang, og fikk voldsomt mange bra tilbakemeldinger.

Da Lewi var i Spania for å gifte seg i september, fikk han en mail fra en ukjent dame. Hun fortalte at hun hadde hørt ham synge «Mayday» på radioen mens hun satt på Radiumhospitalet og ventet på å komme inn til legen for å få dommen etter en kreftoperasjon. «Sangen kom som en tanke og en trøst i en vanskelig livssituasjon. Hilsen reiseklar (om jeg må) dame, 78 år» stod det.

− Jeg ble jo så rørt, kommenterer Lewi.

Andre har også fortalt Lewi at musikken hans har vært avgjørende for å komme videre i livet.

− Det er heftig at musikken kan virke sånn.

I førjulstida planlegger Lewi å la musikken virke på publikum over halve Sør-Norge. Sammen med Ingrid Olava og gamlekompisen Knut Anders skal han turnere med konserten Blåtoner. Artistene skal også ha med seg Frelsesarmeens julegryte på reisen. Det tror han kan bli et godt team for å gi mennesker nye håp.