a123

Suppe på hjul

Da Toro og Frelsesarmeen kjørte foodtrucken ut på gata, var det som å finne frem en god, gammel oppskrift.

Suppe på hjul
Foodtrucken til Toro og Frelsesarmeen har tatt oppstilling i vinterværet utenfor Oslo S. Siden starten på samarbeidet med Orkla, har Frelsesarmeen mottatt 600 000 porsjoner suppe til utdeling. Foto: Mette Randem


Det er grå vinter i Oslo sentrum.

En sur vind pisker bittesmå iskrystaller mot kalde kinn. Folk pakker klærne godt rundt seg, senker hodet ned i jakkekragen og går med raske skritt for å komme dit de skal. Inn i varmen et eller annet sted. Men foran inngangen til Oslo sentralstasjon blir skrittene mer nølende før de stopper helt. Kvinner og menn, unge og gamle stikker hodet opp av kragen, og frostrøyken står fra smilene som forvandler stive, mutte fjes til små soler, og varmen brer seg over brosteinen allerede før Fredric Steira spør:
– Har du lyst på litt suppe?
For der, på plassen foran inngangen til Oslo S står en moderne suppebuss. Den har Toros logo og påskriften «Suppe til folket» på den ene siden, Frelsesarmeens skjold på den andre og en bred, åpen luke midt på. Der står Fredric og to kolleger, og foran dem på disken står suppebollene som rykende fristelser. Toro og Frelsesarmeen serverer suppe i Oslo-gryta. Alle som vil ha, får.
Jan Olsvik (72) har stoppet opp på vei fra trikken til Dressmann. Han super tomatsuppe og stråler.

Suppe på hjul
- Et fantastisk tilbud, sier Jan Olsvik (72). Som tidligere rusmisbruker vet han hva det betyr å få et måltid mat. Foto: Mette Randem


– Jeg er så nysgjerrig av meg og måtte jo stoppe her. Dette er et helt fantastisk tilbud! Jeg håper det treffer dem som virkelig trenger det, sier han. Jan vet mer enn mange om hva det vil si, og han vet hva arbeidet til Frelsesarmeen betyr. Han er selv eks-rusmisbruker og bor på Bosatt, et rehabiliteringstilbud i regi av Frelsesarmeen.

Dobbel hjelp
Han treffer spikeren på hodet. Suppebussen er et stunt. Hver dag denne uka i februar står bussen parkert ulike steder i Oslo sentrum for gratis suppe til alle som vil ha. Stuntet sprer glede og varme i kulda, men først og fremst skal det synliggjøre og spre kunnskap om arbeidet Frelsesarmeen gjør hver dag. Det er også en synliggjøring av et betydningsfullt samarbeid mellom Frelsesarmeen og Toro, et samarbeid som siden det startet i 2016 har gitt Frelsesarmeen suppe til en verdi av 2,7 millioner kroner.
– Dette gjør at vi kan bruke midlene vi ville brukt på suppe til annet viktig arbeid, så dermed hjelper denne hjelpen dobbelt, sier Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen.
Frelsesarmeen er kjent for å tilby omsorg til hele mennesket gjennom suppe, såpe og frelse. Smith-Solevåg påpeker at suppe innebærer mye mer enn varme måltider.
– Samarbeidet gir oss mulighet til å invitere flere inn til oss, til å sitte rundt et bord og delta i et fellesskap med et måltid i sentrum, sier han.

Godt kjent med Fretex
Det oppstår et fellesskap ved suppebussen utenfor Oslo S også, der stadig flere stopper for en smak. De småprater med Fredric, Madelene Larsen og Ann Kristin Andreassen som serverer, og med andre suppespisere. Suppe samler.
– Kjempegod, altså! konkluderer Erline Sørensen. Hendene hennes blir varme når hun holder rundt suppebollen. Erline kom til Norge fra Filippinene for seks år siden og jobber på oppdrag i kantine. Hun har sett andre food trucks på Aker brygge, og synes dette er en ypperlig måte å gjøre Frelsesarmeens arbeid mer kjent på. Selv kjenner hun best til Fretex-butikkene. Dem setter hun stor pris på.
– Der kan du finne flotte ting og gjøre gode kjøp, for eksempel Porsgrunn porselen, til en billig penge. Slike ting som virkelig er dyrt i Norge, sier hun og takker for suppen.

Verdifulle porsjoner
«Suppe til folket» er navnet på samarbeidet mellom Orkla Foods og Frelsesarmeen. For Orklas del begynte det med en markedsføringsdirektør med et brennende samfunnsengasjement og et Toro som fylte 70 år.
– Vi ønsket å gi noe tilbake, forteller Johanne Kjuus, bærekraftsansvarlig hos Orkla Foods. Frelsesarmeens lange tradisjon med suppeutdeling gjorde at suppe passet ekstra godt. Fra før har suppebussen til Frelsesarmeen vært et kjent element i bybildet.
– Vi vil støtte opp om arbeidet Frelsesarmeen gjør med å fylle suppebollen til alle de som virkelig trenger det, sier Johanne Kjuus.

Suppe på hjul
Ann Kristin Andreassen gir en kopp suppe til en forbipasserende. I bakgrunnen står Madelene Larsen og lager nye porsjoner. Foto: Mette Randem


I fjor delte Frelsesarmeen ut Toro-suppe til en verdi av 900 000 kroner, noe som tilsvarer 200 000 porsjoner. Siden starten på samarbeidet har Toro delt ut 600 000 porsjoner suppe til Frelsesarmeen. I løpet av de sju dagene med suppestunt i februar regnet de med 800 porsjoner per dag, noe som utgjør ytterligere 5600 porsjoner.
– Det vi bidrar med dekker behovet for suppe slik at Frelsesarmeen kan hjelpe enda flere folk som trenger det, også på andre områder, påpeker Johanne Kjuus.

Folkeeie
Orkla har også hatt egne butikkampanjer de siste årene hvor de spesielt har støttet opp om Frelsesarmeens arbeid for barn og unge.
– Frelsesarmeen har alltid hjulpet dem som trenger det mest, og vi ønsker å være en langvarig støttespiller i dette arbeidet, fortsetter Kjuus. Det er Geir Smith-Solevåg og resten av Frelsesarmeen glade og takknemlige for. Man kan godt si at samarbeidspartnerne har truffet hverandre hjemme.
– Toro er jo litt folkeeie. Det kan du vel på mange måter si om oss også, sier kommunikasjonssjefen.
Og folk strømmer på, både til suppebussen og til de mange lavterskeltilbudene Frelsesarmeen har rundt om i byen og i landet. Dag og natt ser Frelsesarmeen behovet for både varme og hjelp, et behov som melder seg hos stadig flere. Elin Herikstad, leder for velferd og utvikling i Frelsesarmeen, opplever at det er mange som vil inn i varme lokaler på kalde dager. Også for å få seg et varmt måltid.
– I tillegg til mat får de som ønsker det også et sosialt fellesskap. Her møter trengende våre ansatte, frivillige og andre i samme situasjon, og man kan få samtaler og støtte i en vanskelig livssituasjon, sier Herikstad.
Et av stedene er Fyrlyset i Oslo, hvor Frelsesarmeen i fjor delte ut 54 000 varme måltider. På Slumstasjonen i Oslo delte de ut 10 400 poser med mat.

Miljøbevisste valg
Suppeskjeene er 100 prosent resirkulerbare, påpeker Johanne Kjuus i Orkla, som er tydelig på at serviset de bruker er valgt med tanke på miljøet.

Suppe på hjul
Det varmer med suppe på en kald vinterdag. Foto: Mette Randem

– Suppekoppene er laget av minst 80 prosent fornybart materiale, bambusfibre. Bambustreet vokser mye fortere enn vanlige trær. Et eiketre, for eksempel, bruker rundt 50 år på å vokse opp, mens bambustreet bruker fire til seks år. Vi er de første i Norge som bruker disse suppebegrene, forteller Kjuus.
Det damper inne i suppebussen, og det er travelt for de tre der inne, men de påpeker at det er akkurat sånn det skal være. De rører i kjelene og lager mer og enda mer. De suppesultne kan velge mellom to varianter: Original tomatsuppe med makaroni, og meksikansk tomatsuppe som har litt mer sting enn den klassiske. Ifølge serveringstrioen går det mest av den meksikanske. Mange tror den er ny og synes tomatsuppe med vri er spennende. Flere opplever dessuten at styrken gjør at den varmer litt ekstra.
– Det varmer i kroppen, det varmer mennesker, sier Ali Hosseini fra Holmlia og Kurdistan med et godt grep rundt suppebollen.
– Det er bra med folk som gjør sånt som dette, sier han og nikker mot suppebussen før han sier ha det og redder seg inn på Oslo S, bort fra snøfnuggene som nok en gang har begynt å piske i ansiktet. Vinden viser ingen nåde. Den holder femteklassingen Oscar Alfarnes med selskap mens han venter på mamma Luiza Alfarnes, og når hun kommer, takker han mer enn gjerne ja til suppe. Han er begeistret over at den virkelig er gratis, og beskriver tomatsuppen som «overraskende god». Etter suppe og samtale er han ikke i tvil: Neste skoleprosjekt blir om Frelsesarmeen.

Hjelp på hjul

Frelsesarmeen i Norge har hatt en suppebuss i over 20 år. Ideen om å servere måltider fra kjøretøy er like gammel som Frelsesarmeen selv, og har alltid vært en viktig del av Frelsesarmeens historie og arbeid over hele verden. Noen steder har de vært i daglig drift, men også som ekstra hjelp ved nedgangstider, ulykker, naturkatastrofer og krig.

Under første verdenskrig opprettet daværende general i Frelsesarmeen, Evangeline Booth, «National War Board». De skulle sørge for å få inn midler til å hjelpe personell i amerikanske militærbaser. Salvasjonister som ikke selv var vervet til krig, skulle reise til Europa for å støtte de som kjempet. Armeen bidro med ambulanser, måltider og åndelig støtte. Denne type arbeid ble også utført blant annet under andre verdenskrig, Vietnamkrigen og Gulfkrigen.

Frelsesarmeen i USA var på plass innen halvannen time da World Trade Centre falt 9. september 2001. Mer enn 3 millioner måltider ble delt ut under etterdønningene av terrorhandlingen.

 

 

 

 

 

Suppe på hjul
Suppebusser har lang tradisjon i forbindelse med katastrofer verden over, her fra Pennsylvania, USA. Foto: The Salvation Army Western Pennsylvania/Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne artikkelen er hentet fra Frelsesarmeens ukemagasin Krigsropet nr. 10 2019. Ønsker du å lese flere slike saker, kan du abonnere på Krigsropet.