a123

Tar livet tilbake

Betydningen av fritidsaktiviteter skal ikke undervurderes. Fotball, sykkel og media på Friskt Alternativ i Stavanger endrer livet for mange ungdommer.

Tar livet tilbake
Det er ikke bare fotballtrener Karianne Borgersen som har fått et nytt liv på grunn av Friskt Alternativ. – Vi er nesten bortskjemt med hvor godt folk klarer seg, smiler hun. Foto: Randi Bjelland

Karianne Borgersen kommer inn på Frelsesarmeens behandlingssenter i Stavanger i fullt treningsutstyr. Hun er klar til å lede kveldens fotballtrening på Friskt Alternativ. Det er kort tid igjen til NM i Gatefotball, så her må det trenes.

– Vi stiller med to jentelag, forteller hun.

Friskt Alternativ er et aktivitets- og fritidstilbud for alle rusavhengige og marginaliserte grupper i hele Stavanger, Sandnes og kommunene rundt. Tilbudet er lokalisert ved siden av Frelsesarmeens behandlingssenter. Alle som kommer på Friskt Alternativ har et tidligere rusproblem, psykiske lidelser, eller er stigmatisert på andre måter.

 

Sykdommen avhengighet

Karianne kan med rette være stolt av fotballjentene sine. Flere av dem vant bronse i VM i gatefotball i fjor, og to uker etter denne treninga ble det ene damelaget til Friskt Alternativ norgesmestere.

Hun vet av erfaring hvor mye miljøet her kan bety for å klare å slutte med rus. Før rusen fikk grep om livet hennes, var fotball den store lidenskapen.

– Jeg var ganske flink, om jeg kan si det selv, men da jeg begynte å ruse meg, mistet jeg både interessen for fotball, vennene mine og alt det positive ved fotballmiljøet.

Hun kan ikke forklare hvorfor hun ble rusavhengig. Karianne beskriver barndommen sin som normal og fin.

– Det kan være at jeg er født med sykdommen avhengighet, eller at den kom gradvis. Det jeg derimot vet helt sikkert, er at jeg har sykdommen avhengighet, og for å kunne holde den i sjakk, må jeg ta medisinen min. 

Den består først og fremst av å være med i en selvhjelpsgruppe, men nesten like viktig er fotballen i Frisk Alternativt, annen aktivitet og samvær med andre rusavhengige i tilfriskning. 

– Jeg har lært av erfaring at hvis jeg ikke tar medisinen min, og bruker de verktøyene jeg har lært i behandling, så velger jeg rusen til slutt. Den eneste «bivirkningen» er at jeg holder meg i form sammen med gode venner!

 

Tar livet tilbake
Fritidstilbudet Friskt Alternativ i Stavanger betyr mye i kampen for å beholde en rusfri tilværelse. Her er spillere fra et av damelagene i fotball. Foto: Randi Bjelland

Erstatning for rusen 

Hun skjønner godt at rusen får fanget mange i en vond sirkel, for selv kjente hun russuget etter første smak av alkohol. Som ung begynte hun å skulke fotballtreningen og holde ting skjult.

– Jeg husker jeg tenkte: «Dette skal jeg gjøre resten av mitt liv.» Det var en fantastisk, ubeskrivelig følelse. Jeg fikk aldri nok. Alkoholen ble fort min beste venn, og etter hvert tok andre rusmidler over.

Hun klarte ikke å være til stede i øyeblikket, men levde enten i fortiden eller framtiden.

– Det ble bare verre og verre. Jeg ruset meg bare mer og mer og på alt jeg fikk tak i – alt for å slippe å kjenne på hvordan jeg egentlig hadde det.

Rusen ble det viktigste. Ingenting var gøy lenger. Ingenting betydde noe.

– For meg var rusmidlene løsningen for å klare å leve med meg selv, selv om andre mente rusen var selve problemet.

Likevel ønsket hun ikke å leve som hun gjorde. I tre år prøvde hun å slutte.

– Jeg klarte verken å leve med eller uten rusmidler. Så ble jeg innlagt på behandlingstilbudet K46 første gang i 2010. Oppholdet der var starten på mitt nye liv.

Det skulle ta tre og et halvt år, og flere innleggelser ved forskjellige institusjoner, før Karianne ble rusfri. Hun hadde ingen problemer med å følge behandlingsopplegget og respektere

reglene ved institusjonen.

– Det takker jeg oppveksten min for. Men jeg klarte aldri å holde meg rusfri etter behandlingen.

Da hun ble invitert med på fotballtrening i Friskt Alternativ, fant hun en erstatning for rusen.

– For første gang på mange år smilte og lo jeg.

Øynene fylles plutselig av tårer, og hun må kjempe ordene fram.

– Her fikk jeg et håp om at jeg kunne klare å komme meg tilbake.

Hun tar en kort pause, og fortsetter med stødig stemme.

– Da treninga ble en del av hverdagen, fikk jeg byttet ut rusen med noe som jeg syntes var kjekt, og da hadde jeg plutselig noe å fylle tomrommet i livet mitt med.

I Friskt Alternativ ble hun vist tillit og møtt med respekt. I andre sammenhenger dukket det ofte opp spørsmål som «Hva jobber du med?», eller «Hvilke skoler har du gått på?». Å svare,

«ingenting» og «ingen» føltes som et stort nederlag.

– Det eneste folk spurte meg om her, var hvilken posisjon jeg spilte på banen, og det kunne jeg svare på! Jeg følte en tilhørighet til miljøet med én gang.

Kariannes fotballtalent fikk blomstre igjen, og etter kort tid ble hun spurt om å være trener.

– Jeg hadde jo ikke jobb, så dette ansvaret ble en fin trening for meg.

I dag har hun fast jobb ved siden av trener-oppgaven, hun har samboer og en liten datter. Hun gir Friskt Alternativ æren for at livet nå er godt.

– Jeg er ikke i tvil: Uten fotballen hadde jeg ikke vært rusfri. Det å ha noe å gå til uten å føle seg utenfor eller ikke god nok, var så viktig for meg. Jeg fikk tid til å bygge opp selvtilliten min igjen.

 

Tar livet tilbake
– Aldri før har jeg sett så mange få en rusfri tilværelse som nå, og jeg har jobbet i Frelsesarmeens rusomsorg i 25 år, sier Ole Andreas Westby (t.v), her sammen med Jonas Jonasmo som også arbeider i Frelsesarmeen. Foto: Randi Bjelland

Direktesendinger og Nordsjøritt

Fritidstilbudet Friskt Alternativ begynte i det små. Etter å ha stilt med spillere til Frelsesarmeens lag i VM i Gatefotball i 2008, fortsatte et par-tre stykker med fotballtrening. I dag har Friskt Alternativ den største gatefotballklubben i landet. Fotballgruppene fikk fort mange deltakere, men de ansatte ved behandlingssenteret så at det også var behov for et liknende ettervernstilbud for dem som ikke er fotballinteresserte. Dermed gikk de i gang med sykkeltur to ganger i uka, noe som har resultert i en stor sykkelgruppe. Syklistene har blant annet deltatt i det ni mil lange Nordsjørittet, Norges nest største sykkelløp. I dag har fritidstilbudet også en mediegruppe, og det er flere planer på gang.

Ole-Andreas Westby, leder i Frelsesarmeens rusomsorg, region vest, er godt fornøyd.

– Aldri før har jeg sett så mange få en rusfri tilværelse som nå, og jeg har jobbet i Frelsesarmeens rusomsorg i 25 år. Det som skjer her på Friskt Alternativ, og i Frelsesarmeens gatefotball over hele landet, er helt fantastisk, stråler han.

Han tror de gode resultatene skyldes kombinasjonen av riktig, tverrfaglig behandling og godt fritidstilbud. Ole- Andreas understreker viktigheten av et godt, rusfritt fritidstilbud allerede mens man er i aktiv behandling. Dermed har folk en trygg arena å gå til når de blir utskrevet.

– Her er det et stort støtteapparat, og den enkelte opplever oppmuntring fra ansatte, frivillige og de andre deltakerne. Når du sliter med ensomhet og trang til rus, er det så viktig å ha noe annet å fokusere på: «I dag drar jeg på trening, så jeg klarer å la være å ruse meg», eller «jeg vil så gjerne være med til gatefotball-nm, så jeg skal greie å holde meg rusfri til det mesterskapet». Slike tanker er viktige.

Ole-Andreas har jobbet mye med musikk og media, og så muligheten til å inkludere dette i Friskt Alternativ.

– Vi har bygget opp et mediatilbud med eget tv-team, og skal begynne med egne direktesendinger fra kamper og gudstjenester. Per i dag overfører vi alle kampene til Viking-håndball direkte.

Media-tilbudet inkluderer også databehandling og grafisk design, og medlemmene lager årsmeldinger og brosjyrer, «roll-ups» og bannere på oppdrag fra næringslivet. Mediagruppa er ikke bare et fritidstilbud, men også arbeidstrening for dem som er på behandlingssenteret. De ansatte her har selv brukerbakgrunn.

– Noe av hensikten er at de skal lære å lede, og det er mange som har vært med i Friskt Alternativ som har tatt utdannelse og fått jobb, sier Ole-Andreas.

Det eneste han skulle ønske var annerledes, var at det var flere ansatte på Friskt Alternativ. I dag er det halvannen stilling her, mens det øvrige arbeidet utføres av frivillige. Med flere ansatte er han overbevist om at det offentlige kunne blitt spart for mange langtidsbehandlinger.

– Økonomien er det mest utfordrende i dette arbeidet. Vi håper på sikt å kunne ansette flere, blant annet miljøarbeidere.

 

Tar livet tilbake
Noen trenger ekstra utfordringer. Det får de på mediagruppa som ledes av Kristoffer Ask Hansen. Foto: Randi Bjelland

Kameraet går

Da Kristoffer Ask Hansen begynte i Friskt Alternativ, var det først som spiller på fotballaget og deretter på arbeidstrening. Nå er han ansatt i femti prosent på Friskt Alternativ og like mye på behandlingssenteret.

Kristoffer vet alt om hvor viktig det er å fylle dagene med aktiviteter man er interessert i. Nå er det nettopp det han ønsker å tilby mediagruppa.

– Alt dreier seg om mestringsfølelse. Tv er for eksempel et felt de fleste ikke har peiling på. Det første steget er høyt, og det er bratt læringskurve, men noen trenger sånne utfordringer, sier Kristoffer.

Han ser rundt på kamerautstyret som står klart til den første direktesendingen fra årets gatefotball-NM:

– Det er en stor investering, men klarer vi å redde et liv, så er det verdt det.

Selv havnet han i rusmiljøet på videregående.

– Det var tilfeldig at jeg møtte feil folk og fant ut at hasj var kjekt, sier han.

Hasjrøykingen eskalerte, og til slutt gikk han i konstant rus. Behandling, fotballtrening og arbeidstreningen her var det som ga livet ny kurs.

– Da fikk jeg mulighet til å sette meg mål. Det tror jeg er løsningen.

Kristoffer bruker erfaringene sine i jobben. For eksempel forstår han at mange unge rusavhengige ikke ønsker seg et A4-liv, fordi de vil ha et element av spenning i alt de gjør.

– Jeg prøver å formidle at det går an å finne spenning i andre ting enn rus. For eksempel skal tv- og videoteamet på tur til Færøyene, hvor vi både skal lage film om Færøyene og om Frelsesarmeens arbeid. Vi vil alle få minner for livet. Det er viktig med slike opplevelser fordi neste gang man er i en kjip situasjon, man kan hente fram de gode minnene, sier Kristoffer.

Han tror at disse gode øyeblikkene kan være det lille avgjørende som gjør at man tenker at det er verdt å kjempe videre for det gode, rusfrie livet.

 

Tar livet tilbake
Daglig leder av Friskt Alternativ, Jostein Jonasmo (nr. tre fra høyre) er strålende fornøyd med det gode oppmøtet i sykkelgruppa. Foto: Randi Bjelland

Evighetsperspektiv

Stadig er det folk fra rusomsorgen andre steder i landet som kommer til behandlingssenteret og Friskt Alternativ for å se og lære.

– Jeg håper vår modell i enda større grad kan bli noe som andre kommuner kan lære av, sier Jostein Jonasmo, som jobber ved behandlingssentret og har ledet Friskt Alternativ i en årrekke.

– Det viktigste er å knytte behandlingen opp mot fritid, nettverk, aktivitet og mye sosial trening. Dessuten må vi møte den enkelte med respekt og tydelige grenser og følge opp om folk sliter.

Han nevner betydningen av de sosiale samlinger i klubbhuset med mellom 30 og 50 til stede.

– Da er det spillerne selv som lager mat og dekker og ordner.

På slike samlinger er det også alltid et «ord for dagen» med kristent innhold.

– Jeg tror mange forventer at vi i Frelsesarmeen forteller at vi tror det finnes en Gud og et evig liv. Mange setter pris på det. Motivasjonen min er å være med å forandre liv, både her

på jord, men også med tanke på det evige livet. Jeg vil gjerne fortelle at det finnes en kjærlig Gud. Om de ikke tar noe standpunkt, så vil de få et lite innblikk i hva kristendommen handler om.

 

Blomstrer opp

Karianne er på plass utenfor fotballbanen. Hun kikker på klokka. Det er straks klart for trening.

– Hvilken endring ser du hos dem som er med?

– De finner igjen troen på seg selv. Et godt eksempel var ei som kom hit og nesten ikke ville spille selv, bare se på. Hun har hatt en enormt bratt

læringskurve og var blant dem som kom på 3. plass i VM i fjor. Det er helt sprøtt hvor gode spillerne blir! Vi har det lite høytidelig, mye latter og mye gøy, og det er nok trygt for mange.

Her er det er lov å gjøre feil og ha en dårlig dag. Deltakerne tar vare på hverandre.

– Vi snakker om det som er vanskelig. Hele laget fungerer som hobbypsykologer, ler hun.

– Hvilken betydning har det at lederne på Friskt Alternativ selv har rusbakgrunn?­

– Det er som å møte noen som snakker språket ditt. Man har en felles forståelse. Du trenger ikke forklare alt. Dessuten er det motiverende å se at noen som har vært der du er nå, har lykkes med å bli rusfrie.

– Hva motiverer deg som trener?

– Først og fremst er det troen på dette fellesskapet. For meg var det fotball som var viktig, for andre kan det være musikk eller noe helt annet. Det å se at folk finner igjen mestringsfølelsen, er motivasjon for meg. Dessuten holder jeg meg rusfri selv ved å være trener her. Jeg vet at dette er bra både for meg og andre.

Det hender at noen får et tilbakefall til rusen, men mange av dem kommer tilbake til miljøet i Friskt Alternativ.

– Det er også motiverende for meg, for det viser at det ikke er noe å hente der ute.

Det begynner å komme flere spillere som er klare til trening. Flere har med seg hundene sine. De firbeinte løper henrykt fram og tilbake utenfor banen og må litt slukøret gi slipp på ballen. Karianne snører på seg fotballskoene mens praten går livlig rundt henne.

– Det er utrolig kjekt å se når folk blomstrer opp og ikke lenger gjemmer seg inni hettegenseren.

Hun smiler og reiser seg.

– Kom igjen, jenter. Nå varmer vi opp!

Alle jogger i friskt tempo rundt på banen. Snart er spillet i gang, og selv de som taper, har også i dag vunnet den viktigste kampen.

 

randi.bjelland(a)frelsesarmeen.no

Denne artikkelen sto på trykk i Krigsropet nr 32, 2016. Ønsker du å abonnere på Krigsropet, klikk her.