a123

Våre beste menn

Med flagget på brystet og hjertet i halsen kjempet de til krampa tok dem, Norges stolteste fotballspillere.

TEKST OG FOTO: Kai-Otto Melau

 

– For første gang i livet er jeg streit av egen fri vilje, sier Magne, en av åtte spillere som reiste til Polen i august for å forsvare Norges ære.

Litt blod, mye svette og mange tårer ligger bak innsatsen. De er alle tidligere rusmisbrukere.

– To uker sammen med laget her i Polen tilsvarer nesten ett år i behandling, sier Jostein Jonasmo, en av lederne på laget. Det er Frelsesarmeen som drifter og trener landslaget i gatefotball.

Gutta er samlet til kveldssamling der de snakker om dagen, opp- og nedturer, følelser og forventninger. Noen klager over trange sko, andre lovpriser medspillerne sine, mens noen er mest opptatt av at de lengter hjem til kjæresten. Alle får snakke, alle blir hørt.

 

Positivt fellesskap

Med spillere fra blant annet Oslo, Stavanger og Kristiansand har Frelsesarmeen satt sammen årets landslags-tropp. Gatefotballen finnes i en rekke byer, og man jobber med å stable flere lag på beina, slik at enda flere kan få oppleve det gode livet ved å være med i et positivt fellesskap.

– Vi er utrolig heldige som får være med på dette, sier Dan. Han er keeper og den store humørsprederen, ifølge de andre på laget.

Adil forteller at gatefotballen har blitt som en familie. Ikke bare innad på landslaget eller klubblaget, men det var en helt spesiell opplevelse da gutta fra Nord-Irland begynte å synge «We love you Norway» under åpningsparaden på mesterskapet.

Slike ting preger dagene under mesterskapet. På banen er man motstandere og kjemper med nebb og klør, etter kamp klemmer man hverandre og skryter av hvor flinke motstanderne er.

Gatefotball spilles i en ballbinge, med tre mann og en keeper på banen. Totalt kan hvert lag ha åtte spillere. Hvis ingen av lagene leder etter de to omgangene på syv minutter, avgjøres kampen på straffekonkurranse. Det finnes lag både for kvinner og menn, selv om herrene er i flertall. Ingen spillere får lov til å delta i mer enn ett vm, men mange kommer tilbake som trenere eller dommere.

 

Ellevte gang

Verdensmesterskapet i Gatefotball for hjemløse ble arrangert for ellevte gang, denne gangen i Poznan i Polen. Lag fra omlag 70 nasjoner stilte opp i turneringen. Organisasjonen Homeless World Cup står bak arrangementet. Ideen bak turneringen er å forandre situasjonen og livene til hjemløse gjennom fotball.

Deltakerne må oppfylle ett av fire kriterier: Vært hjemløs i en periode det siste året, selge gatemagasiner, være eller ha vært asylsøker, eller være i rus-rehabilitering. For en av de norske deltakerne, Martin, har trenerne hatt stor betydning i kampen om å få livet på rett kjøl.

– Jeg sprakk, havnet på avrusning. Trenerne kom og dro meg ut av senga hver gang det var trening, sier han.

I finalen i «The Cup of Tolerance» ble Tyskland ett nummer for store. Norge tapte på ingen måter finalen – de vant sølvet.

 

kai-otto.melau@frelsesarmeen.no