a123

Vårherre og julepynten

Hva hadde Gud pyntet med til jul? Det samme som deg, i følge Bibelen!

Vi liker å pynte til jul, vi nordboere. Helt fra november sang på siste verset, har vi stullet og stelt og pyntet med nytt og gammel, laget og arvet, tradisjonelt og moderne. En mengde gjenstander vi setter pris på hentes fram for å feire Frelseren som ble født i Betlehem den aller første julenatten. En frelser – til oss! Guds nærvær – hos oss! Selve julebudskapet innbyr jo til fest og glad feiring.

Vårherre og julepynten
Gud ønsker seg også røkelse, gullforgylte engler og gullysestaker med tente lys. Foto: Kristianne Marøy

Guds ønskeliste
Men visste du at Vårherre faktisk langt på vei liker den samme pynten og juleutsmykningen som deg? Hvis vi med en porsjon smilende nysgjerrighet tilfeldigvis skulle finne på å sjekke om Bibelen har noe å si om «Guds smak» når det gjelder utsmykning, får vi nemlig uventet uttelling. For det første er det vel i utgangspunktet litt overraskende å oppdage at Vårherre faktisk mener noe om pynt og interiør i det hele tatt – sånne «menneskelige småting» som vi er opptatt av. For det andre er det både til smil og ettertanke å merke seg at Gud ser ut til å foretrekke mange av de samme gjenstandene som de vi i disse dager henter opp fra våre egne julepynt-pappesker.
Vel, for så vidt burde det vel ikke overraske oss at Skaperen er den uovertrufne estetiker i stor forstand, grenseløst kreativ, opptatt av alt som er vakkert, en mester på detaljer – jamfør skaperverkets ideer og mangfold, og naturens former og farger. Men Gud er heller ikke likegyldig til symbolikk og estetikk som tydeliggjør troen for oss når vi hviler blikket på utvalgte gjenstander i interiøret, noe som bidrar til å gjøre det godt for oss å være «i troens rom». Ved den samme berømte anledningen hvor Moses mottar de 10 bud på Sinai-fjellet, velger nemlig Vårherre også å formidle sin detaljerte ønskeliste for utsmykning, «pynt» og innredning av Templet (2. mosebok, kapitlene 24–28). Så hva synes Gud er fint? Hvordan vil han det skal være i «sitt hus», i Guds hus?
Gud vil ha duker med engler innvevd i kunstveving, leser vi. (Mange av oss har sikkert fine duker med englemotiver parat og nystrøket i disse dager.) Gud ønsker seg utsmykning med gullbjeller og granatepler, står det. (Synes ikke du også at både bjeller og epler hører jula til?) Gud liker stoffer av lilla, purpurrød og karmosinrød lin eller ull, gjerne med gulltråder. (Har du tilfeldigvis noe lilla eller rødt hjemme i disse dager? Noe laget av ull? Eller noe med gulltråder, kanskje?) Gud ønsker seg gullysestaker med tente lys (Akkurat, ja – hvor mange lys tenner du i disse dager?) Han ønsker seg dessuten små, gullforgylte kjeruber, altså englefigurer. (Rekk opp hånda alle som har minst én …) Når vi ser på englefigurene våre får vi samtidig en påminnelse om Guds usynlige virkelighet.

Duften av noe viktig
Det er høysesong for salg av røkelse nå i forbindelse med adventstid og julehøytid. Langt rimeligere i vår tid, enn da de hellige tre konger kom med røkelse som kongegave til Jesusbarnet. Mange legger nå i desember røkelse på peishylla, eller nær stearinlyset, for at varmen skal bidra til å fylle rommet med duft av jul og høytid – en duft som varer lenge. Gud setter også pris på duften av røkelse i sitt hus, leser vi. Samtidig minner røkelsesduften oss om en betryggende sannhet: Bønnene våre stiger opp som røkelse for Gud, sier Bibelen i et vakkert bilde (Johannes åpenbaring 5,8).

Vårherre og julepynten
Røkelse, grantre og røde stoffer – Vårherre gleder seg visst over de samme detaljene som oss, i disse dager. Foto: Kristianne Marøy

 Med andre ord: Gud er vedvarende opptatt av det du har fortalt ham og bedt ham om. Ikke bare i det sekundet du former ordene og ber bønnen, men også lenge etterpå. Som duften av røkelse henger i rommet lenge, over tid, er bønnene dine levende og aktive for Gud. Han blir hele tiden minnet om dem.
Vårherre liker også flammen fra et åpent ildsted, leser vi. Vi er et fyrende folk. Setter du også pris på å legge vedkubber på peisen, til varme og hygge? Når vi som Prøysen «har vaska golvet og børi ved, sætt opp fuggelband og pynta tre, så sætt vi øss og kvile og puste på ei stønn …» Legger i ovnen, tenner i peisen så sant vi har en. Koser oss med lun varme og flakkende flamme, gode tanker og god samtale.

Gjør det selv!
Midt i stua vår står juletreet. Også grantreet er nevnt i Bibelen, i et bilde av hva som blir til glede for Gud og «til pryd for helligdommen»:
«Til deg kommer Libanons herlige trær, sypresser sammen med gran og buksbom, til pryd for det sted hvor min helligdom står, til ære for det sted hvor jeg setter min fot», sier Vårherre. (Jesaja 60,13)
Gud sjøl «setter sin fot i stua vår». Det er nettopp dette vi feirer: At han kom til oss for å være hos oss. Derfor pynter vi gjerne juletreet med farger og symboler som vi også liker så godt: Rødt og lilla, bjeller og epler, engler og tente lys.
Juggel er imidlertid ikke noe for Vårherre. Han understreker at han gjerne vil ha kunsthåndverk i sitt hus. Han ønsker seg det unike, ekte, håndlagde: Keramikk, treskjæring, veving, gode materialer. Kanskje du også har vært innom minst ett julemarked eller en julemesse i år, på jakt etter det unike, ekte, håndlagede? Gud forteller at han med sin skaperkraft inspirerer kunsthåndverkere til å skape vakre gjenstander: «Jeg har kalt Besalel og fylt ham med ånd fra Gud, med visdom og innsikt og kunnskap og med evne til alle slags håndverk, så han også kan tenke ut og lage kunstferdige arbeider i gull, sølv og bronse, slipe steiner til innfatning, skjære ut i tre og utføre alle slags håndverksarbeid», sier Vårherre i 2. mosebok 35,33. Skaperen inspirerer det som lages og skapes, og han gleder seg over det. Også skapertrangen vår på hobbybasis blomstrer i førjulstida, når både små og store har «juleverksted ». Sjarmerende engler med glorien på snei. Epler i tovet ull. Eller noe helt annet. Vi skaper der og da noe unikt som ingen noen gang har laget akkurat slik. «diy! », heter det på interiørspråket nå. Do It Yourself! Gjør det selv! Vi er skapende, vi er som er skapt i Skaperens bilde.

Gud og småtteriene
Overrasker det deg, dette at du og Gud har sansen for de samme småtteriene? Guds avtrykk i livet ditt gir seg til kjenne på mange forskjellige måter. Dessverre har vi mennesker ofte så lett for å tro at Gud alltid og i alle sammenhenger har helt andre interesser enn oss. At alt det vi liker og er opptatt av, faller utenfor hans vesen og interesseområde. Slik at dette med et nært gudsforhold bare passer for noen få, noen spesielle, liksom.

Vårherre og julepynten
Gullbjeller og epler står på Vårherres ønskeliste for utsmykning i Templet, Guds hus. Foto: Kristianne Marøy

Sånne som ikke ligner på deg. «Gud som er så stor og hellig kan da umulig være opptatt av småtingene som livet mitt består av?» Jo visst, kan han det! Kanskje kan også noe så alminnelig og tilsynelatende banalt og enkelt som nettopp vår iboende adventskreativitet og sammenfallende valg av julepynt, være en aldri så liten påminnelse om dette: Du og Gud er på bølgelengde i livet generelt!
Julenatt kom Jesus nettopp for å bli en del av din verden, din hverdag, din virkelighet – smått og stort. Det er god grunn til å tro at han gleder seg når du i disse dager tenner lysene i lysestakene, legger veden på peisen, og pynter til julehøytid med engler, epler, juletre, duker, bjeller, herlig håndlaget og gjerne sjarmerende selvgjort. Se deg rundt der du bor. La blikket ditt hvile på alle disse småtingene du har pyntet med, og som du og Vårherre har til felles. Ta det som et enkelt, men tydelig hint om at Gud passer inn i livet ditt. Be ham inn!

 

Dette er en artikkel som sto på trykk i Krigsropets julehefte 2015. Ønsker du å abonnere på Krigsropet, trykk her. Abonnementet for et helt år koster kroner 840,- for 41 utgaver. Et halvt år koster 640,- og et kvartal 540,-. Du kan også gi abonnementet i gave, om du ønsker det. Ved spørsmål, ta kontakt med oss på krigsropet@frelsesarmeen.no.