a123

Familiesenter og nye hjem på Haiti

Familiesenter og nye hjem på Haiti

På Haiti, som er et av verdens fattigste og mest tettbefolkede land, har de fleste som største ønske å eie et hjem hvor de kan bo trygt.

Frelsesarmeen i Norge har hatt et nært og godt samarbeid med Frelsesarmeen på Haiti i mange år. Mye takket være major Anne Kristine Herje, som var bestyrer på barnehjemmet La Maison du Bonheur (Lykkens Hjem) i 16 år. Dette barnehjemmet var i nær 40 år hjem til 45 – 60 barn.

Jordskjelvet

Jordskjelvet i 2010 var en av de verste naturkatastrofene i moderne tid. Plutselig ble Frelsesarmeen ansvarlig for 20.000 mennesker som hadde mistet hus og hjem, og nå flyttet inn på vårt område og fotballbanen bak oss. Som en midlertidig løsning var dette greit, men 20.000 er mange mennesker å finne bolig for.  En del kom etterhvert i gang med å reparere sine egne hjem, men mange hus var det ikke mulig å gjøre noe med.

Nye hjem

Forskjellige grupper satte i gang hjelp til husbygging. Tomter til nye hus har vært et stort problem, men det kom en stor gave som var øremerket til dette, og nå er de første husene snart ferdig til innflytting. Takket være støtte fra blant annet Norge kunne Frelsesarmeen bruke haitianske firmaer (og armeens egne nyutdannede husbyggere) til å bygge et hus til hver familie. Her er det da bygd hus som skal stå imot jordskjelv, orkaner og sykloner.  Husene er 24 kvm med to rom på 4 x 3 m hver + en veranda på 3,6m x 1.5 m.  Verandaen kan plasseres slik som det passer etter tomten, og slik familien ønsker det. Teltleiren er nå lagt ned.

Nytt Familiesenter

La Maison du Bonheur ble ødelagt i jordskjelvet, og det har blitt bestemt at dette ikke bygges opp igjen. I stedet er det blitt bygget opp et nytt familiesenter i samme område. Her ønsker man å ha et bredere tilbud til hjelp for hele familier, både inne helse, utdanning og annet, og sånn sett bidra til at barn som ellers ville bodd på barnehjemmet kan få bo hos mor og far, eller i fosterfamilier.