a123

Med ønske om en god sommer

8. juni markeres Rusfri dag for åttende gang. Slik ønsker Frelsesarmeen å minne om at rusfrihet også handler om frihet fra skade og utrygghet. I år med et særlig fokus på sommer, ferietid og barn.

Med ønske om en god sommer

De aller fleste gleder seg til sommer og ferie, og lengter til mer tid med venner og familie. Sommeren skal være hyggelig og avslappende – for alle. Samtidig vet man at i hverdagen berøres over 70 000 barn negativt av voksnes alkoholbruk. Det er gode grunner til å anta at dette tallet er høyere i ferien når mer alkohol er inne i bildet for flere. 

 

Kjennes det trygt for barna? 

Med ønske om en god sommer
Major Knut Haugsvær oppfordrer alle til å støtte Rusfri dag 8. juni. Foto: Ranveig Nordgaard

– 8. juni skal vi ut og ønske folk en god sommer, sier major Knut Haugsvær, leder for Frelsesarmeens rusomsorg.
Han minner også om at rus påvirker både en selv og menneskene rundt, og særlig barna våre.
– For mange er ferien en tid hvor man unner seg noe ekstra, og for en del er det ofte alkohol i bildet. Konsekvensene kan ramme hardt og varig med skader og dødsfall, men også i form av utrygghet og skremmende opplevelser for både barn eller andre i omgivelsene.

Skap gode minner!
– Med Rusfri dag setter vi fokus på sommeren og rusfrihet fordi vi har et samfunnsansvar vi tar på alvor, fortsetter Haugsvær.
Han er samtidig opptatt av at Rusfri dag ikke handler om en streng pekefinger, men om å stoppe opp og tenke seg om. Den handler først og fremst om solidaritet og å ta ansvar.
– Vi ønsker å oppfordre alle voksne til å skape gode ferieminner, også for de rundt oss.

Markering av dagen
Selve dagen vil, tradisjonen tro, bli markert av Frelsesarmeen og Fretex, sammen med flere avholdsorganisasjoner, kommuner og gode støttespillere landet rundt. Det blir stands med rusfri drikke, plakater og utdeling av flyers.
– Vi håper at så mange som mulig vil hjelpe oss å markere dagen, oppfordrer Haugsvær.

Verdt å vite: En undersøkelse Respons Analyse gjorde i 2017 om foreldres alkoholbruk under ferien, viser at 18 prosent av foreldrene holdt seg edru gjennom ferien, mens 16 prosent svarte at de drakk alkohol på én av sju dager per ferieuke. 10 prosent svarte at de drakk alkohol på sju av sju dager per ferieuke, mens fem prosent drakk alkohol på seks av sju feriedager.

For bestilling av gratis materiell til markeringen: Flyersplakatert-skjorter og armbånd.

Levering av materiellet kommer i god tid innen 8. juni.

For mer informasjon, følg med på rusfridag.no