a123

Rusomsorgen støtter arbeid i Romania

Frelsesarmeen i Romania har behov for støtte til arbeidet blant hjemløse i Romania. Frelsesarmeens rusomsorg søker flere faste givere som kan bidra med forutsigbarhet for våre kolleger i Bucuresti og Craiova.

Romania er et av de fattigste landene i Europa. Derfor kommer også mange rumenere til Norge for å søke lykken. Med utgangspunkt i vårt arbeid her i Norge har vi  Frelsesarmeens rusomsorgen derfor et  spesielt engasjement for Romania. Mange av oss har besøkt Frelsesarmeen i Romania, og sett med egne øyne at arbeidet blant fattige familier  og hjemløse nytter. Derfor vil vi også være med videre og støtte arbeidet blant hjemløse, som partner og beskytter. Frem til 2019 har vi støttet spesielt arbeidet i Craiova. Fremover vil vi også bidra til å holde i gang hjulene på den mobile helseklinikken i Bucuresti.

 

Rusomsorgen støtter arbeid i Romania

Om Mobil helseklinikk

Høsten 2014, akkurat når Rusomsorgen startet opp EØS-prosjektet i Romania, viste  NRK en reportasje om hjemløse på jernbanestasjonen Gara de Nord i Bucuresti. Et initiativ fra Rusomsorgen ledet deretter til at Frelsesarmeen i Romania fikk ekstra støtte til å starte opp en mobil helseklinikk i hovedstaden.

Rusomsorgen støtter arbeid i Romania
Mobile Helseklinikken på oppdrag høsten 2018 Foto: Dave Haas

  

Bucuresti er Romanias hovedstad. Her bor det over 2 millioner mennesker. Forskjellene på rike og fattige er svært synlige i en travel storby. Mens noen lever livene sine i praktfulle villaer med store grønne hager, krabber andre ned i byens underjordiske kanaler for å holde varmen, sover i biler, portrom eller mellom varme rør knyttet til t-banen. Over 5000 mennesker bor på gaten i Bucuresti. Akkurat som i Norge blir vinteren ekstra kald når luften fra Sibir trekker sørvestover. Hvert år dør rundt 300 hjemløse i Bucuresti, særlig om vinteren i mangel på gode overnattingstilbud.

Cylinder film laget en kort video høsten 2015 som viser noen inntrykk fra arbeidet i Bucuresti. Dette er fra før selve den spesiallagede, mobile helseklinikken kom i bruk. 

Frem til nå har vi hjulpet 1428 mennesker i svært vanskelige livssituasjoner til en litt bedre hverdag. Dette prosjektet er vokst frem til å bli Armeens flaggskip for sosialt arbeid i Romania, med mye oppmerksomhet og høy kvalitet. Vårt primære fokus nå er å holde hjulene på dette arbeidet i gang, og bistå til å videreutvikle det når nye investeringsmuligheter åpner seg. Frelsesarmeen drømmer på sikt om å få opprettet et dagsenter som supplement til byens altfor få tilbud for hjemløse.

Om arbeidet i Craiova

Ved hjelp av donasjonene fra deg og dine kollegaer har vi i Rusomsorgen bidratt til at 100 hjemløse i Craiova har fått et varmt måltid tre ganger i uka siden 2015.

Rusomsorgen støtter arbeid i Romania
Frivillige deler ut suppe på jernbanestasjonen i Craiova Foto: Dave Haas

Craiova er en mellomstor by i Romania med cirka 280.000 innbyggere. Den ligger 3 timer med bil vest for hovedstaden Bucuresti. Frelsesarmeen har arbeidet i Craiova siden 2007.

Tre kvelder i uka året rundt har Frelsesarmeen møtt opp på togstasjonen i byen. 33 unike frivillige har rullert på å lage mat. De har delt ut til sammen 4500 måltider mellom April 2017. Med relativt små midler har Frelsesarméen holdt liv og varmen i rundt 100 mennesker på gaten i Craiova.

Vi i Rusomsorgen har siden 2015 sent 130.000,– NOK til arbeidet blant hjemløse i Craiova. Midlene har gått til en prosjektleder, drivstoff og utgifter til mat og drikke. Frelsesarmeen i Craiova har bygget videre på dette arbeidet, og tilbyr nå også klær, dusj og hårklipp ved korpset med støtte fra Norge.

Hva kan du gjøre?

Som ansatt i rusomsorgen kan du bidra med en liten gave fra din månedslønn. Gi et fast månedsbeløp ved å fylle ut skjema for lønnstrekk som du får av din leder. Alle gaver til arbeidet gir skattefritak.

Dere kan også gå sammen på arbeidsplassen og samle inn midler på nett gjennom www.frelsesarmeen.bidra.no eller lokalt. Internasjonal utvikling bistår gjerne. 

Ellers kan du også bidra gjennom VIPPS: 11 11 46.

Mer om prosjektet med EØS-midlene

I løpet av 2019 jobber Frelsesarmeens seksjon for internasjonal utvikling for at Frelsesarmeen i Romania igjen får tilgang på midler fra EØS. Da vil eventuelt deler av kostnaden finansieres av statlige midler.

I perioden 2014 - og 2017 var også Rusomsorgen partner med den rumenske Frelsesarmeen. Med støtte fra EØS-midlene i Romania satte vi opp to velferdssentre med etterskoletidstilbud for barn, helsestasjon og jobbtreningsprogram som en del av SalvatTex med butikker og Redesign. Ekspertise fra blant annet Feltpleien og Jobben var i Romania for å starte opp aktiviteter, og mange av Rusomsorgens tiltak i Oslo-området fikk ved flere annledninger også besøk fra Romania. Rumenerne som besøkte oss gir sterkt uttrykk for hvor viktig støtten og engasjementet fra Norge var, og besøkene ga mange ideer og en sterkere visjon om hva Frelsesarmeen kan bli for å bygge et bedre samfunn i Romania. På grunn av uforutsigbar finansiering maktet vi dessverre ikke å opprettholde "second hand-eventyret", men sentrene driftes videre i påvente av nye muligheter. Ny søknad for EØS-midler sendes inn våren 2019 av Frelsesarmeen i Romania.

Ønsker du og kollegene dine mer informasjon, et foredrag eller tips til hvordan dere kan bidra enda mer, ta kontakt med Simen Mørstad Johansen på Frelsesarmeens seksjon for internasjonal utvikling.